Han Lips kijkt tv

Van de Bijlmer naar een yurt: zo makkelijk is dat niet

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Outsiders.

Han Lips
Om haar peuterdochter te wassen moest Ilse buiten een teiltje water aftappen en dat vervolgens verwarmen op de houtkachel. Beeld screenshot
Om haar peuterdochter te wassen moest Ilse buiten een teiltje water aftappen en dat vervolgens verwarmen op de houtkachel.Beeld screenshot

In De Outsiders bezoekt Tim den Besten mensen die het anders doen. Dit keer ging het over wonen. Ilse leefde in een woonwagen op een gekraakt stukje land, Naomi met haar drie kinderen in een yurt op het erf van een boer. Geen stenen muren en aangeharkte tuin, geen hypotheek of huur.

Geen hypotheek, Lips veerde op, maar toen bleek dat een warme douche dan ook niet vanzelfsprekend is, klonk hem dat te veel als levenslang kamperen.

Voor Ilse was dat juist genieten. Om haar peuterdochter te wassen moest ze buiten een teiltje water aftappen en dat vervolgens verwarmen op de houtkachel. Den Besten vroeg zich af of dit nu romantisch was of spartaans. Vooral simpel, zei Ilse, en daar genoot ze van, want dan deed je alles met aandacht.

De Outsiders hadden dezelfde idealen. Dichter bij de natuur leven, minimalistischer ook. "Thuiskomen en dat het dan rustig is," zei Naomi, die opgroeide in een Bijlmerflat. Doordat haar yurt wel een afwasmachine had, en de kinderen een iPad, leek haar wens voor meer ademruimte Lips ineens schappelijk, en niet extreem alternatief.

Uiteindelijk bleek niet het gebrek aan een douche, maar de gemeente het grootste probleem. Het landje van Ilse dreigt ontruimd te worden omdat de gemeente het stuk grond wil kopen om huizen op te bouwen. En de yurt van Naomi werd een tijdje door de gemeente gedoogd maar moet nu toch weg.

Verhaal halen bij de gemeente gaf een onbevredigend antwoord. Regels zijn dichtgetimmerd, ruimte is schaars en grond duur. Een gekraakt landje levert niet genoeg op, zei de ambtenaar, en maakt ook geen einde aan de woning­nood.

Niet aan woningnood, dacht Lips, maar wel aan de ademnood van Ilse en Naomi. Hij gunt het ze zo.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden