PlusColumn

Valt het mee met die effecten van luchtverontreiniging?

Marcel Levi
Marcel Levi Beeld Wolff
Marcel LeviBeeld Wolff

Een van de momenteel populairste hypes in de medische tijdschriften is het schadelijke effect van milieuverontreiniging op onze gezondheid. Vervuiling van de lucht door autoverkeer en industrie zou bijdragen aan ernstige longaandoeningen, hart- en vaatziekten, dementie en kanker.

Eén van de ziekenhuizen waar ik werk ligt aan de Euston Road, een van de meest vervuilde straten in Londen door de eindeloze hoeveelheid auto- en vrachtverkeer die zich daar urenlang in langzaam rijdende files doorheen perst. Milieudeskundigen hebben met grote stelligheid uitgerekend dat een dergelijke vervuilde omgeving je leven gemiddeld met bijna twee jaar kan bekorten.

Binnenkort wordt in Londen naast de congestion charge (een peperdure tol om autoverkeer in het centrum tijdens kantooruren tegen te gaan) ook de pollution tax van kracht waarmee alle oude auto's en met diesel aangedreven voertuigen dagelijks 12,50 pond moeten betalen om in Londen rond te mogen rijden.

Groot was dan ook de schok toen een recent onderzoek van de Universiteit van Colorado toonde dat bakken en braden in je keukentje binnenshuis meer schadelijke vervuiling veroorzaakt dan een karavaan dieselvrachtauto's met oplegger kan genereren.

Zelfs het roosteren van een ­boterham veroorzaakt drie keer zoveel schadelijke deeltjes in de lucht als de veiligheidslimiet van de World Health Organisation. Het braden van een paar kippenbouten, roerbakken van groente, of een appeltaart in de oven brengt in je huis kennelijk een giframp teweeg waar de ­gecombineerde uitstoot van de luchthaven Schiphol en de industrie in het Botlekgebied een verademing bij is.

Alarmerend nieuws of valt het misschien dan toch allemaal wel een beetje mee met die schadelijke effecten van luchtverontreiniging op de gezondheid? Want het is ook weer niet zo dat onze long- en kankerklinieken vol liggen met mensen die regelmatig wat gehaktballetjes braden of die liefhebber zijn van verse toast bij het ontbijt.

Als je eens goed gaat zoeken wat nu eigenlijk het bewijs is voor al die schadelijke effecten van verontreinigde lucht op onze gezondheid dan is dat maar tamelijk pover. Het enige echt harde bewijs is dat luchtverontreiniging schadelijk is voor mensen met astma en andere chronische longaandoeningen.

Voor de rest van de ziektes zijn het allemaal extrapolaties van indirecte aannames en theorieën en ontbreken overtuigende waarnemingen vrijwel volledig. Natuurlijk: er is geen discussie dat milieuverontreiniging allemaal ongewenste effecten op onze aarde heeft, maar eerlijk gezegd zijn er nog nauwelijks harde feiten die een nadelig effect op de gezondheid van mensen ondersteunen.

Zullen we dan toch maar eerst even al onze aandacht richten op het bestrijden van roken, waarvan echt keihard is aangetoond dat het je kans op kanker meer dan verdubbelt, je longen sloopt, en je leven aanzienlijk korter en onplezieriger maakt?

Marcel Levi is ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden