Valse verschijningen van Maria in de Rivierenbuurt
PlusPatrick Meershoek
Ik verkeerde eerlijk gezegd in de veronderstelling dat het Vaticaan Amsterdam al halverwege de vorige eeuw als reddeloos verloren had afgeschreven, maar nu kwam er plots toch weer een dienstmededeling uit Rome.
Dat wil zeggen: via het verre Libanon, waar de apostolische nuntius in een officieel schrijven had verklaard dat de verschijningen van Maria in onze eigen Rivierenbuurt volgens de Heilige Stoel als vals dienen te worden beschouwd.
Dat is een tegenvaller, in de eerste plaats natuurlijk voor wijlen Ida Peerdeman, die tussen 1945 en 1959 liefst 56 maal bezoek kreeg van Maria in haar bovenwoning in de Uiterwaardenstraat. Tijdens deze visites gaf de hemelse verschijning haar aardse verbindingsofficier, in het dagelijks leven werkzaam als administratief medewerkster van een zeepfabriek, instructies mee die waren gericht op het bevorderen van de eenheid en de vrede. Het kan even duren, zei ze erbij.
De boodschappen maakten diepe indruk, en doen dat vandaag de dag nog steeds. De Vrouwe van Alle Volkeren, zoals ze zich voorstelde, heeft een eigen kapel in de Diepenbrockstraat waar vrijwel dagelijks pelgrims uit binnen- en buitenland aanwippen om haar te vereren. Wereldwijd zijn er miljoenen rooms-katholieken die de verschijning hebben uitgekozen als hoofdrolspeler in hun geloofsbeleving. Op de Filipijnen zijn complete kerken gebouwd voor de Maria van Mokum.
Het verzoek van het Vaticaan is om nu een einde te maken aan de verering. Verwarrend is dat wel, want in 2002 gaf bisschop Jos Punt als filiaalchef in het bisdom Haarlem nog zijn goedkeuring aan de Vrouwe van Alle Volkeren. Vorige week verdedigde de inmiddels afgetreden bisschop dat besluit met de verklaring dat Rome de beoordeling van het Amsterdamse wonder min of meer aan hem had overgelaten.
Die bisschoppelijke goedkeuring gaf de verering nieuwe adem. Storingsmonteur Mathé Reijnierse meldde zich bijvoorbeeld met het plan om bij de RAI een basiliek op te richten voor de vrouwe. In het Lourdes aan de Amstel zouden jaarlijks miljoenen pelgrims kunnen worden ontvangen, een visioen dat ook de citymarketeers en plaatselijke horecaondernemers vulde met vrome gedachten. Maar goed, Rome wil het dus niet meer hebben.
Vaticaanverstaanders wijzen op een nieuwe wind die in Rome is gaan waaien. Verschijningen zoals die in Amsterdam worden tegenwoordig gezien als religieus siervuurwerk waar gelovigen met verbazing en bewondering naar kijken. Het huidige kerkbestuur zoekt het minder in het visuele spektakel, en probeert het wonder te zoeken in de gelovige die tijdens zijn leven offers brengt voor de medemens. Een wonderbaarlijke genezing is een extraatje.
Het is een eigentijds standpunt, maar ik vraag me af of de oekaze uit Rome indruk maakt op de aanhang. De gelovige heeft behoefte aan mysterie, ontroering en betovering en kiest gewoon voor de beste provider. De Vrouwe van Alle Volkeren kan worden vergeleken met Jennifer Lopez: ze zingt misschien niet zelf, maar ze is wel degelijk een wereldster.
Reageren? patrick@parool.nl