Derk Sauer. Beeld Artur Krynicki
Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

Vaccin Spoetnik V: de gok van Poetin heeft zich terugbetaald

PlusDerk Sauer

Derk Sauer

Dinsdag was een historische dag voor Rusland, met twee gebeurtenissen die op het eerste gezicht niets, maar in feite alles met elkaar te maken hebben.

Eerst publiceerde het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet het nieuws dat het vaccin Spoetnik V met een effectiviteit van 91,6 procent met vlag en wimpel is geslaagd voor de laatste testfase. Het behoort daarmee nu tot de veiligste, goedkoopste en makkelijkst te hanteren coronavaccins in de wereld.

De gok van Poetin om het vaccin afgelopen augustus al goed te keuren alvorens alle testfases waren afgerond, heeft zich terugbetaald.

Ontwikkeld door een klein maar kundig laboratorium in Moskou, voor een fractie van de kosten die de grote farmaconcerns in rekening brengen, wordt Spoetnik nu razendsnel in Rusland en de wereld uitgerold. Een ongelofelijke victorie (de V in Spoetnik V staat ook voor victorie) voor de Russische wetenschap en natuurlijk Vladimir Poetin zelf.

Maar de internationale gemeenschap had vooral oog voor een heel andere gebeurtenis: de veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalny tot 3,5 jaar strafkamp.

Het beste en slechtste van Rusland op één dag.

Vanuit de rechtbank hekelde Navalny ‘de kleine man in de bunker’, zoals hij Poetin nu consequent noemt. (Poetin zelf weigert al jaren Navalny’s naam uit te spreken). “In onze geschiedenis heb je Alexander de Bevrijder, Jaroslav de Wijze en nu Vladimir de Onderbroekvergiftiger,” schamperde Navalny voor hij naar een Siberisch strafkamp werd gestuurd.

In plaats van felicitaties over het Spoetniksucces moest de Russische president boze reacties incasseren van wereldleiders en klonk de roep om sancties alweer luider. ‘Volstrekt onacceptabel,’ twitterden Macron en Boris Johnson, die normaliter vrij vriendelijk zijn tegen Moskou.

Het was natuurlijk eigen schuld dikke bult. Poetin moet van a tot z op de hoogte zijn geweest van de vervolging, vergiftiging en veroordeling van Navalny.

Met een onafgebroken stroom leugens, hacks en agressief gedrag plaatste Rusland zich de afgelopen jaren buiten de internationale gemeenschap. En ook buiten de wetenschap. Toen Rusland het Spoetnikinitiatief lanceerde, wilde het aanvankelijk de testresultaten niet delen. Vandaar de grote scepsis in de wetenschappelijke wereld.

Nu zijn er binnen een paar weken – als Europa dat wil – honderd miljoen Spoetnikvaccins beschikbaar. Het zou een ‘gamechanger’ zijn in de strijd tegen corona. Maar Poetin nu een pr-overwinning gunnen, terwijl de woede om Navalny’s veroordeling nagalmt, lijkt een brug te ver.

En toch. Navalny sprak zich na zijn vergiftiging nadrukkelijk uit tegen sancties die niet zozeer het regime-Poetin, maar vooral de bevolking treffen. Hij ziet veel meer in gerichte sancties tegen de vrienden van Poetin, die steevast dure villa’s en dikke bankrekeningen in Europa hebben. Hij publiceerde een lijst van acht Russen – onder wie Chelsea-eigenaar Abramovitsj – die als eerste in aanmerking komen.

Wat Nederland en de EU moeten doen, is derhalve simpel: doe Spoetnik razendsnel in de keuring én voer sancties in tegen Poetins kompanen op de dag dat de EU honderd miljoen vaccins bestelt.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden