Opinie

UvA-studenten: 'Wij eisen een echte diversity officer'

Vier UvA-studenten eisen met steun van verschillende studentenorganisaties dat diversity officer Anne de Graaf afstand neemt van haar uitspraken in een interview.

Het Parool
Intreeweek van de UvA in 2016 op de Nieuwmarkt, is dat wel divers genoeg? Beeld Maarten Brante
Intreeweek van de UvA in 2016 op de Nieuwmarkt, is dat wel divers genoeg?Beeld Maarten Brante

Wij, studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), willen onze verontwaardiging uitspreken over de uitspraken van diversity officer Anne de Graaf.

In het artikel 'De UvA wordt geen safe space' van Trouw, vorige week, lijkt De Graaf eerder een diversiteitstegenstander dan een diversity officer.

Zo definieert ze begrippen verkeerd die een belangrijke rol spelen in de diversiteitsdiscussie. Bovendien verdraait ze de voorstellen van de Commissie Diversiteit van de UvA: een commissie die uitvoerig onderzoek heeft gedaan naar diversiteit binnen de UvA en hiervoor groepen uit de gehele instelling heeft gesproken.

Wij vinden het zorgwekkend dat de nieuwe ­diversity officer zo weinig begrip lijkt te hebben van haar taak, het doorvoeren van de aanbevelingen van de Commissie Diversiteit.

In plaats van te weigeren deze uit te voeren zou zij juist moeten ­zorgen dat de UvA gehoor geeft aan deze aanbevelingen, zodat de universiteit vooruitgaat op het gebied van diversiteit, dekolonisatie, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Wij eisen dat zij afstand neemt van het artikel en haar misvattingen over de Commissie Diversiteit corrigeert.

Safe space
De Graaf heeft klaarblijkelijk niet begrepen wat er bedoeld wordt met het begrip 'safe space'. Zij beschrijft een 'safe space' als 'een plek waar studenten niet geconfronteerd hoeven te worden met afwijkende opvattingen'.

Ontstellend, want een 'safe space' is een plek waar iedereen constructief met elkaar in gesprek kan gaan, ook mensen die vanwege hun afkomst, sekse of wat dan ook anders minder makkelijk aan het woord komen. Waar, met andere woorden, geen ruimte is voor discriminatie en dus juist discussie mogelijk is!

Uit het onderzoek van de Commissie Diversiteit blijkt dat 'safe spaces' nodig zijn, omdat bijvoorbeeld studenten van kleur in colleges en werkgroepen ­zoals die nu gegeven worden minder makkelijk hun opvattingen kunnen vertellen.

Het is de taak van de diversity officer om structurele discriminatie op de universiteit te bestrijden. Het feit dat de officer precies het omgekeerde doet, onderstreept de urgentie van die taak nog eens.

Quota
In het interview stelt De Graaf dat de Commissie Diversiteit quota voor gemarginaliseerde groepen aanbeveelt en dat zij dat geen goed idee vindt.

Hiermee schetst zij een verkeerd beeld van de aanbevelingen. Zij stellen namelijk dat quota een laatste redmiddel zijn, wanneer vrijwillige verandering niet op gang komt. In het rapport staat dus niet dat quota ingevoerd moeten worden.

Daarnaast reproduceert ze de misvatting dat met quota iemand wordt 'aangenomen omdat je een vrouw was of Afro-Amerikaans. Het gaat niet om expertise'.

Het tegenovergestelde is juist waar: vanwege structurele discriminatie worden achtergestelde groepen vaak niet aangenomen, ondanks hun expertise.

Quota zijn een manier om dat te compenseren. Met dit soort uitspraken negeert De Graaf het bestaan van structureel racisme en seksisme, terwijl het haar taak is dat te bestrijden. Bovendien is er voldoende bewijs dat quota wel werken.

Het is bizar hoe De Graaf het werk van de Commissie Diversiteit onderuit lijkt te halen, zeker omdat zij naar aanleiding van haar aanbevelingen is aangesteld.

Klaarstomen
Dit alles is aanleiding om De Graaf te verzoeken afstand te nemen van haar uitspraken in Trouw.

Wij eisen dat De Graaf het rapport van de Commissie Diversiteit en al het werk dat de laatste jaren is gedaan door activisten, studenten en medewerkers aan de UvA voor sociale rechtvaardigheid serieus neemt en dit werk ook in de media verdedigt.

Ook moet ze laten zien waar zij voor staat en haar functie zichtbaar uitvoeren, want nu weet geen enkele student haar te vinden. Alleen dan kan er verandering plaatsvinden op de UvA.

Als De Graaf zegt dat de UvA nog niet klaar is voor verandering, dan is het haar taak de UvA hiervoor klaar te stomen.

De tijd van afwachten is voorbij, en mocht De Graaf niet aan onze eisen willen voldoen, dan is het tijd dat zij erover na gaat denken of zij passend is voor deze functie.

Alba van Vliet, Esther de Boer, Noa Visser en Isabel Frey, met ondersteuning van ASVA ­Studentenunie, New University!, University of ­Colour, New Urban Collective, Humanities ­Rally en De Nieuwe Universiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden