‘UvA, ga écht open’

Het Parool
Studenten mogen van het kabinet gemiddeld een dag per week fysiek onderwijs volgen. Beeld ANP
Studenten mogen van het kabinet gemiddeld een dag per week fysiek onderwijs volgen.Beeld ANP

De Universiteit van Amsterdam is niet weg te slaan uit de media met steeds hetzelfde geluid: we vinden de coronacrisis héél, héél zielig voor studenten. In deze krant deed bestuursvoorzitter Geert ten Dam in februari nog een oproep om studenten snel meer ruimte te geven: ‘Studenten staan te popelen om weer naar de campus te komen, wij kunnen niet wachten hen te verwelkomen.’

Gelukkig zijn er nu mogelijkheden voor studenten: sinds afgelopen woensdag kunnen ze ‘ongeveer één dag per week fysiek onderwijs gaan volgen,’ meldt de Rijksoverheid. ­Eindelijk wat minder vierkante ogen en haperende internetverbinding. Misschien eens een nieuw hoorcollege volgen, in het echt contact maken of kletsen in plaats van het ongemak van een breakout room doorstaan: een ware verademing.

De verbazing was dan ook groot toen bleek dat de UvA gewoon, voor de lol, nog een paar weken vastplakt aan deze onhoudbare situatie. Op 17 mei, ruim drie weken nadat de versoepelingen ingevoerd zijn, mag er één keer tien procent van mijn jaar naar de campus komen. Dat is alles.

Het is compleet onduidelijk waarom niet meteen wordt begonnen met meer fysiek onderwijs. De ene vakgroep zorgt wel voor zo veel mogelijk fysiek onderwijs, de andere kiest er zelf voor niet eens een poging te doen. Blijkbaar is het de afgelopen veertien maanden niet gelukt om één centraal beleid te maken, dat meteen uitgevoerd kon worden zodra Rutte het groene licht zou geven. Onbegrijpelijk.

Laat op grotere schaal studenten genieten van écht, offline onderwijs: neem een voorbeeld aan middelbare scholen die Carré afhuren om fysiek les te kunnen geven. Trek de teugels aan en geef individuele vakgroepen niet de keuze om nog een paar weken te wachten.

Mevrouw ten Dam heeft helemaal gelijk: de situatie is naar. Maar het is nu tijd om te stoppen met benadrukken hóe naar precies. Er is namelijk een perfect alternatief: opengaan. Alleen blijkt dat nog iets te ingewikkeld voor de grootste universiteit van Nederland.

Joanne van Gool, Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden