Lezersbrief

'UvA, dupeer niet ene student om andere te huisvesten­'

Nederlandse studenten die tijdelijk in de oude Bijlmerbajes wonen, moeten daar op stel en sprong vertrekken om plaats te maken voor internationale studenten. Student Kyle Hassing vraagt zich af of zijn universiteit wel oog heeft voor haar Nederlandse studenten.

null Beeld Charlotte Odijk
Beeld Charlotte Odijk

Geachte Universiteit van Amsterdam. Ik zal mezelf even voorstellen. Ik ben Kyle, 19 jaar en ik studeer sinds dit academisch jaar Communication Science aan jullie universiteit. Ik woonde aan het begin van dit studiejaar nog in een klein dorpje middenin het Groene Hart, Zevenhoven.

Dat is een prachtig dorp waar het altijd heerlijk rustig is en zelden wat gebeurt, maar als student heb je er niet veel meer te zoeken. Het helpt zeker niet dat ik anderhalf uur onderweg ben om van deur tot deur met het openbaar vervoer op de campus te komen.

Aan het begin van het academisch jaar was mijn plan om in het eerste jaar thuis te blijven wonen. Helaas bleek de 3 uur per dag reizen in ­combinatie met het volle rooster heel erg vermoeiend. Ook kon ik mijn nieuwe vrienden van mijn studie niet na collegetijden zien zonder ergens in Amsterdam te blijven, aangezien de laatste bussen naar huis al om half 12 gaan. Sindsdien ben ik op zoek naar een ­kamer in Amsterdam.

Zoals bekend is bij het algemene publiek is het niet makkelijk voor een student om een kamer te krijgen in Amsterdam. Na een redelijke tijd zoeken kwam ik een Facebookpost tegen. De Bijlmerbajes werd verhuurd aan studenten en net-werkenden als woonruimte. Ideaal. Ik heb als de wiedeweerga gereageerd en ik had geluk. Ik was op tijd erbij.

Bouwen en slopen
Begin maart, betrok ik mijn eigen cellen in de Bijlmerbajes en was ik in de wolken. Er werd ons toegezegd dat we waarschijnlijk tot augustus zouden kunnen blijven, maar dat niks zeker was omdat het lag aan de bouwplannen van de gemeente. Helemaal goed, dan gaan wij eruit als het gebouw gesloopt wordt!

Dan spoelen we 4 maanden vooruit. 21 juni. Ondertussen ben ik hele goede vrienden met mijn 'medegevangenen', ik heb vrije tijd om andere dingen te doen en ik spendeer meer tijd dan ooit aan mijn opleiding. Het gaat lekker. Ik kom thuis na een lange en vermoeiende dag op de universiteit met een werkgroep en meerdere vergaderingen en ik ben me aan het voorbereiden op het avondeten.

Dan breekt de hel los in de appgroep met de medegevangenen. We hebben een mail gekregen van de leegstandsbeheerder. Op 30 juli moeten we uit onze cellen. Als het gebouw dan gesloopt wordt, zou dat natuurlijk niet gek zijn. Maar dan komt de aap uit de mouw.

De torens waarin wij wonen, zijn gehuurd door de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Zij zullen hier vanaf het begin van volgend academisch jaar tot januari 2019 buitenlandse studenten huisvesten.

Ethische standaarden
Natuurlijk, die studenten mogen hier komen studeren en het zou erg hypocriet van mij zijn om te zeggen dat dat niet mag aangezien ik nota bene de Engelse versie van Communicatiewetenschappen studeer. Maar ik denk dat het toch wel tijd is om wat te veranderen aan jullie ethische standaarden als jullie de internationale studenten in een gebouw huisvesten waarvoor jullie eigen Nederlandse studenten plaats moeten maken.

Natuurlijk hebben jullie het argument dat jullie niet weten dat in de Bijlmerbajes studenten van de UvA wonen. Als er logisch wordt gedacht kan de universiteit daar wel op bedacht zijn. Met het huizenprobleem in Amsterdam is er een grote kans dat hier studenten van jullie eigen universiteit leven.

Jullie naam is dan misschien wel de Universiteit van Amsterdam, maar is de universiteit nog wel echt van Amsterdam? #WijZijnErOokNog

Kyle Hassing, student Communi­cation Science aan de UvA

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden