Opinie

UvA: 'Bouw campus Roeterseiland is beste keus'

Dat omwonenden protesteren tegen UvA-nieuwbouw op het Roeterseiland begrijpt Cees van der Wolf wel, maar er is alles aan gedaan om overlast te beperken.

Het groen in de driehoek met boom blijft, het rechthoekige grasveld linksboven wordt bebouwd. Beeld Arcadis

Het protest van enkele direct omwonenden tegen een nieuw collegegebouw is wel begrijpelijk, maar niet terecht. Dat gebouw is nodig voor het onderwijs.

De Universiteit van Amsterdam staat voor de opgave om voor de toegenomen instroom van studenten onderwijszalen te realiseren.

Opleidingen op het Roeterseiland wijken nu uit naar zalen als theater Carré. Die zijn daarvoor niet gemaakt en ook niet altijd beschikbaar. Alle ­reden om snel een nieuw collegegebouw neer te zetten.

De bouw van de afgelopen jaren heeft geleid tot een gewaardeerde campus en tot overlast voor omwonenden. De bewoners waren dan ook blij toen de bouwactiviteiten afgerond ­leken te zijn.

Nu heeft de universiteit plannen om een extra onderwijsgebouw te bouwen op de campus. Hier maken verschillende direct omwonenden bezwaar tegen. Dat is vanuit hun optiek begrijpelijk, maar het is niet terecht, om verschillende redenen.

Ten eerste, en als belangrijkste, is het collegegebouw nodig voor het onderwijs aan studenten. De universiteiten in Nederland - niet alleen de UvA - groeien. In de afgelopen vijf jaar is het aantal studenten van de drie op het Roeterseiland gevestigde faculteiten, Economie en Bedrijfskunde, Maatschappij en Gedragswetenschappen en Rechten, toegenomen met bijna 40 procent.

Om nieuwe groepen college te kunnen geven, wordt jaarlijks een flink bedrag uitgegeven aan externe zaalhuur in gebouwen die niet voor onderwijs zijn ingericht. Geld dat ook in het onderwijs kan worden gestoken.

Alternatieven onderzocht
Ten tweede is de gekozen locatie de beste. Direct omwonenden maken bezwaar dat een 'grote doos' op de 'mooie groenvoorziening' bij hen aan de overkant wordt neergezet.

Vooropgesteld: ook de UvA zou het grasveld willen behouden en heeft daarom de afgelopen anderhalf jaar gezocht naar alternatieven. Oude panden verbouwen, een locatie buiten de Roeterseilandcampus, het is allemaal onderzocht.

Cees van der Wolf
Directeur Huisvestings­ontwikkeling van de Universiteit van Amsterdam.

Beeld Jet de Nies

Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan. In gesprekken met bewonersvertegenwoordigers van Sarphatiblok en Plantage-Weesperbuurtoverleg zijn meerdere locaties besproken.

Uiteindelijk bleek alles overwegend - toegankelijkheid, onderwijslogistiek, tijd, geld - de bebouwing van dit gedeelte van de campus eigenlijk de enige reële keuze, op eigen grond, binnen de grenzen van het bestemmingsplan en rekening houdend met welstandseisen.

Ten derde zullen wij veel rekening houden met de bewoners. Met vervoer over water en zoveel mogelijk buiten de campus in elkaar gezette bouwdelen bekorten wij de bouwtijd en beperken wij de overlast.

Met een hoogte van circa 13,5 meter blijven we ruim binnen de grenzen van het bestemmingsplan, dat de UvA toestaat tot 18 meter hoog te bouwen.

Groen in de buurt
Het duurzame ontwerp van OIII architecten staat borg voor een aantrekkelijk groen gebouw. De gevelbeplanting en een groen dak leveren een bijdrage aan waterberging en verkoelt de omgeving.

Bovendien wordt gebruikgemaakt van warmte van de al op de campus aanwezige centrale energievoorziening. Zo behouden we groen in de buurt.

De UvA zal blijven investeren in goed onderwijs, nu en in de toekomst. De bouw van het nieuwe collegegebouw is hiervoor hard nodig.

We hebben er alles aan gedaan om rekening te ­houden met direct omwonenden en bouwen boven­dien een duurzaam en aantrekkelijk ­gebouw dat bijdraagt aan de klimaatdoelstellingen van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden