Lezersbrief

‘Uiteindelijk jaag je zo juist meer mensen een huurhuis uit’

Het Sinterklaasje spelen van de gemeente maakt huren zo duur dat nog meer mensen willen kopen en koopwoningen weer sneller stijgen in waarde, waardoor huizen nog onbetaalbaarder worden, schrijft Paroollezer Peter de Kort in deze ingezonden brief. 

Een nieuwbouwproject in Noord.Beeld ANP

De gemeente Amsterdam heeft met vastgoedpartijen een intentieverklaring ­getekend, waarin wordt beloofd binnen vijf jaar 10.000 goedkope huurwoningen in Amsterdam bij te bouwen, die per maand tussen 737 en 1027 euro huur gaan kosten.

Hierdoor hoopt men dat het aantrekkelijker wordt voor leerkrachten en zorgverleners om naar Amsterdam te verhuizen.

Een intentieverklaring heeft geen enkele juridische waarde. Als er ‘intentieovereenkomst’ wordt bedoeld, is dit nog erger, want het blijkt dat het plan vooral voordelen heeft voor de vastgoedpartijen.

De gemeente staat namelijk ­minstens twintig jaar toe dat boven de jaarlijkse inflatiecorrectie de huur van woningen 1 procent extra mag worden verhoogd. Ook verlaagt de gemeente de grondprijzen.

Het enige wat de bouwers moeten beloven, is dat ze zich gaan inspannen (klimaatneutrale?) woningen voor modale (bruto jaarinkomen 36.500 euro) en voor nog hogere ­middeninkomens te bouwen.

Nota bene zonder dat eisen worden gesteld aan het aantal kamers of aan de minimumoppervlakte van het pand. Het enige wat duidelijk is, is dat de vastgoedpartijen al vanaf het eerste jaar miljoenen extra verdienen en de winst jaarlijks exponentieel toeneemt door de extra hoge huren die zij elk jaar mogen gaan vragen.

Na circa twintig jaar is die huur zelfs ruim verdubbeld als je een gemiddelde inflatiecorrectie van 2,6 procent eraan toevoegt. Uiteindelijk jaag je zo juist meer mensen een huurhuis uit.

Als in het gunstigste geval toch blijkt dat men zo coulant is voor een redelijke huurprijs een ruime woning te bouwen, dan zullen er vermoedelijk vooral mensen uit Amsterdam zelf tijdelijk geïnteresseerd zijn in zo’n goedkopere woning. Tijdelijk, omdat van die woningen ook extra snel de huurprijs stijgt.

Sinterklaasje spelen

Mensen buiten de Randstad zullen hierdoor niet sneller naar Amsterdam verhuizen. Beginnende basisleerkrachten verdienen namelijk zo’n 30.000 euro bruto als ze toevallig fulltime werken.

Veel beginnende zorgverleners verdienen meestal nog minder. Daar komt nog bij dat het werk in Amsterdam doorgaans gecompliceerder is en het leven is er duurder. Ook eventuele partners kunnen of willen vaak niet in Amsterdam en omstreken werken.

Dit Sinterklaasje spelen van de gemeente lost de groeiende personeelstekorten niet op, maar maakt huren zo duur dat nog meer mensen willen kopen en koopwoningen weer sneller stijgen in waarde, waardoor huizen nog onbetaalbaarder worden.

De gemeente kan daarom beter ­relevante belastingen fiks verhogen en van dat geld zelf goedkopere huizen verhuren of laten bouwen. Door extra lokmiddelen in te zetten om personeel naar de stad te krijgen, kan misschien uiteindelijk wel het personeelstekort iets verminderen. Dit is hoe dan ook effectiever en goedkoper dan waar nu voor is getekend.

Peter de Kort, Nijmegen 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden