Derk Sauer

Uiteindelijk is het Poetins eigen fout

Corona verspreidt zich overal, ook in Rusland. Columnist Derk Sauer praat ons vanuit Moskou dagelijks bij.

Derk Sauer

Lichaamstaal spreekt soms boekdelen.

Drie weken geleden hield Poetin een toespraak tot de natie. Onderuitgezakt vertelde hij de Russen dat ze een week betaalde vakantie kregen. “Alles is onder controle,” zei hij er geruststellend bij.

Gisteren was Poetin weer op tv. Nu vanuit zijn datsja in Novo-Ogaryovo, vlak buiten Moskou, op een kilometer van ons huis.

Van daaruit bestuurt hij via grote videoschermen het land. Gisteren zat hij er heel anders bij. Met een felle blik, rechtop en met de handen op de tafel slaand las hij zijn ministers en gouverneurs de les.

“Het gaat helemaal de verkeerde kant op,” bromde Poetin. “In de regio’s lopen we drie weken achter op Moskou. Nu is er nog de kans om ons voor te bereiden. Ik draag u op het uiterste te doen.”

De Russische bestuurders zaten er als beteuterde kinderen bij, achter hun veel te grote bureaus.

Zoals Tatiana Golikova, het hoofd van de Russische corona-taskforce.

Halverwege maart meldde ze nog trots dat Rusland helemaal klaar was voor corona. Van mondkapjes tot beademingsapparatuur, alles was in voldoende voorraad aanwezig om de crisis te doorstaan.

Nu piepte ze een toontje lager. “Objectief moet worden vastgesteld dat er te weinig aandacht is besteed aan hoe een pandemie effectief te bestrijden.”

Je zag Poetin bijna denken: “Wat een idioten.”

Maar uiteindelijk is het allemaal de fout van Poetin zelf. Hij heeft mensen om zich heen verzameld die gewend zijn te zeggen wat de grote leider graag hoort.

Nu wordt de prijs betaald voor de jarenlange verwaarlozing van de gezondheidszorg in Rusland. In Nederland geven we ruim 10 procent van ons budget uit aan de zorg. In Rusland is dat 3 procent.

Er is een schreeuwend tekort aan artsen, die al voor deze crisis onderbetaald en overwerkt waren. Poetins besluit om na zijn herverkiezing salarissen van artsen iets te verhogen had juist een averechts effect.

Omdat de budgetten hetzelfde bleven, ontsloegen ziekenhuizen verplegend personeel – en juist daar is nu de grootste behoefte aan. Ook werd er fors bezuinigd op medische apparatuur en hulpmiddelen, zoals mondkapjes.

Het klopt dat de meeste provincies drie weken achterlopen op Moskou. Maar dat is veel te kort om alles wat er de afgelopen jaren fout is gegaan weer recht te zetten.

Derk Sauer is uitgever van The Moscow Times en columnist bij Het Parool. Hij is ook ­oprichter van de Russische krant Vedomosti en oud-uitgever van RBK Gazeta.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden