Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Uil over de winst van Ezel: 'Het is onderschatting'

PlusColumn

Theodor Holman

Uil werd voor een televisieprogramma gevraagd om een analyse te komen geven over de winst die Ezel had geboekt bij de verkiezingen in het Dierenbos.

"Het is onderschatting," zei Uil. "Jullie hebben altijd gedacht dat Ezel maar wat balkte, maar Ezel is een intellec­tueel."

Uil zweeg verder en het viel hem op dat iedereen stilviel. Zelfs Mattias Mol, de presentator van het programma die ­altijd heel knap elke dag weer van kut met peren een feestje probeerde te maken, hield zijn getuite lipjes op elkaar.

Naast Uil zat Ali de Aligator. Ofschoon hij ook stil was, kon men duidelijk zien dat hij zich aan het opblazen was, en net op het moment dat iedereen dacht dat hij uit elkaar zou spatten, opende hij zijn mond en spuugde een grote gele golf zuur uit.

Maar kijk! Hij was niet de enige. Iedereen die aan tafel zat, begon zuur te spugen, op Uil na. Bij Juffrouw Sprinkhaan, bij Rikkie het Ratje en bij Eend ging het zuur vergezeld met een grote hoeveelheid kwijl. En wie in hun ogen kon kijken, ontdekte angst.

Toen iedereen klaar was met zuur spugen, zei Mattias Mol: "Jij zegt dat het onderschatting was. Maar... Maar... eh... Hoe komt dat dan, dat wij hem onderschat hebben?"

"Omdat u Ezel als een ezel zag."

"Is Ezel geen ezel dan?"

De Uil schudde zijn hoofd.

"Wat is hij dan?"

"Een ezel is het slimste dier dat wij kennen."

Op dat moment begonnen Ali de Aligator, Juffrouw Sprinkhaan, Rikkie het Ratje en Eend weer te spugen. En dit keer was het zuur nog zuurder dan voorheen.

"Hij is een groot gevaar, Uil! Hij balkt de lieve vogeltjes uit de lucht en eet die dan op!" zei Ali de Aligator. Mattias Mol knikte en keek of er nog iemand het woord wilde.

"Goed, bedankt voor de analyse, en dan nu de grappen­maker van onze show Mutje de Marter. Oké, Mutje. Neem de vloer."

"Ja, hahahihi...Sinds gisteren wordt hier een nieuwe cocktail gemaakt, weet u hoe die heet: Ezeltje prik! Hahaha... "

Gelukkig zag Mattias Mol dat iedereen weer een grote grijns op zijn gezicht had - en straks ook nog Robbie de Rijmende Raaf. Uil schudde zijn kop. Op een moment dat niemand keek, vloog hij op, weg van het dagelijkse feestje.

Onderschatting, dacht hij, en daarna: ze leren het nooit.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden