David EndtBeeld Wolff

Twee werelden van voetbal door een slagboom gescheiden

PlusColumn

De slagboom is er om veiligheid te bieden. Of om territoria te scheiden. De slagboombarricade aan de voet van de fly-over naar de Johan Cruijff Arena is ongewild juist een kwetsbare plek.

Op een droogzonnige zondag in mei 2009 eindigde een stille bustocht van Rotterdam naar Amsterdam-Zuidoost in de rumoerige slagboomzone. Een paar uur eerder was fors en zeer oneervol van Sparta verloren. Ajax was historisch slecht en identiteitsloos.

Tijdens de terugreis naar Amsterdam zette de gelatenheid van de wedstrijd zich zwijgend voort. Voelbaar was het verlangen bevrijd te zijn van het opgedrongen groepsgevoel.

Daar was Zuidoost, het sta­dion als eindstation. Voor de gesloten slagboom stonden tweehonderd boze supporters de bus op te wachten. Laf doorrijden kon niet eens. De verwensingen, verwijten en beledigingen waren beangstigend. Men kwam verhaal halen na de wanprestatie en dat verhaal moesten wij doen.

Een handjevol stewards trachtte, weinig overtuigend, de wanorde te kanaliseren. In afwachting van wat komen zou, keken we naar de verwrongen gezichten, de woedende gebaren. Jongens, kerels, hier en daar een vrouw.

Mafkezen, hoorde je de busgevangenen denken, zonder het besef dat de agressie een vertaling van bittere teleurstelling en grote frustratie was. Nee, empathie voor de ongecontroleerde emotie van de fanatiekelingen was er niet.

Twee werelden van voetbal, door een slagboom gescheiden. Wie van ons was ooit zo onvoorwaardelijk fan geweest dat hij zich in de zinderende emotie om ons heen kon verplaatsen? De verontwaardiging van de inzittenden was een gretig alibi om de werkelijke schande te bedekken.

De drang om frustratie een uitweg te geven, je te laten horen, anderen te laten voelen waar de pijn zit, die drang doe je niet schriftelijk af. Je zoekt de enige plek waar directe confrontatie mogelijk is: bij de slagboom, de scheiding van de twee werelden.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns. Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden