Lezersbrief

‘Trump zal ook nu weer tot inkeer komen, toch?’

Journalist en columnist Paul Brill over Donald Trump, die er voorlopig niet over piekert zijn nederlaag te erkennen.

Tot nu toe weigert de Amerikaanse president Trump zijn nederlaag toe te geven. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Tot nu toe weigert de Amerikaanse president Trump zijn nederlaag toe te geven.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Toen Donald Trump tijdens de Republikeinse voorverkiezingen zijn rivalen bespotte en beledigde, werd gezegd: als hij eenmaal de nominatie binnen heeft, zal hij zijn toon wel matigen.

Dat gebeurde niet.

Toen presidentskandidaat Trump zijn aanhangers aanmoedigde opponent Hillary Clinton een verblijf in de gevangenis toe te wensen, werd gezegd: mocht hij de verkiezingen winnen, dan zal hij zich vast en zeker presidentiëler gaan gedragen.

President Trump bleef evenwel als een olifant door de porseleinkast struinen.

Toen de president bij zijn aantreden tal van verplichtingen die zijn voorgangers waren aangegaan, tot verwerpelijke ballast bestempelde, werd gezegd: als de weerbarstige werkelijkheid eenmaal tot hem doordringt in het Oval Office, zal hij bijdraaien.

Maar Trump deponeerde het Noord-Amerikaanse handelspact Nafta, het klimaatakkoord van Parijs en de nucleaire deal met Iran in de prullenmand. Hij stapte uit wereldgezondheidsorganisatie WHO en het scheelde weinig of hij had ook de Navo opgeblazen.

Toen Trump tijdens zijn herverkiezingscampagne weigerde de verzekering te geven dat hij een eventuele verkiezingsnederlaag zou accepteren, werd gezegd: het zal zo’n vaart niet lopen als de uitslag eenmaal binnen is. Bovendien zal de Republikeinse partijtop hem wel tot inkeer brengen.

Maar voorlopig piekert de president er niet over zijn nederlaag te erkennen. Er is volgens hem op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd door de Democraten. Zeer weinig prominente Republikeinen spreken hem tegen. Er wordt nu gezinspeeld op de mogelijkheid de uitslag in sommige (door de Republikeinen bestuurde) staten ongeldig te laten verklaren en de betreffende stemmen in het electoral college door de parlementen aldaar te laten uitbrengen. Met die stemmen kan Trump dan ­alsnog tot winnaar worden uitgeroepen.

Gelukkig is dit ondemocratische scenario niet erg waarschijnlijk. Toch?

Paul Brill, journalist en columnist

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden