Lezersbrief

'Trek salaris basisonderwijs naar dat van voortgezet onderwijs'

Voormalig OBS Kudelstaart-directeur Jan van Veen vindt het tijd voor maatregelen tegen het tekort aan leerkrachten. 'Nu zitten we met de handen in het haar.'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Er is een dramatisch tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs. In de afgelopen jaren ging op de school waar ik directeur was het halve team met pensioen. Veelal de mannelijke personeelsleden. In Den Haag zagen ze dit ook, maar elke oplossing zou geld kosten, misschien wel veel geld!

En dan denk ik niet alleen aan de salarissen van de leerkrachten, maar vooral aan de werkdruk. Als de rijksinspecteur de school binnen komt, vraagt hij of zij onmiddellijk naar administratie van de toetsen. Uren staren ze zich blind op de resultaten en gaan aan het ­rekenen om het gemiddelde in beeld te krijgen en zo een oordeel te vellen over het onderwijs in die school.

Nog onlangs kwam de inspectie tot de conclusie dat de kwaliteit de laatste tien jaar achteruit is gegaan. Er wordt met geen woord gerept over de kwaliteit van de leerling sinds de invoering van 'Weer samen naar school' en 'Passend onderwijs'.

Dat bleken doodgewoon bezuinigingsmaatregelen te zijn geweest in een mooi verpakt verhaal. In al behoorlijk volle klassen kwamen kinderen die toch echt een andere omgeving nodig hadden. Beleidsmakers in Den Haag wilden de seintjes uit het onderwijs niet horen, en nog steeds niet, ook na de stakingen (erg ongebruikelijk in het onderwijs) ­gebeurt er bar weinig om het beroep aantrekkelijk te maken.

Men tovert nu verkorte opleidingen uit de hoge hoed: over kwaliteit gesproken! Het wordt echt tijd om de werkdruk te verminderen. Stop met de methode onafhankelijke toetsen. De leerkracht toetst zijn of haar onderwijs ook via de gebruikte ­lesmethodes. Daar ziet hij of zij wat de leerling de afgelopen weken opgedaan heeft van de lessen en kan indien nodig ingrijpen.

Stop met 'Passend onderwijs' en trek het salaris op naar het niveau van het voortgezet onderwijs. Die maatregelen hadden jaren geleden ­genomen moeten worden, nu zitten we met de handen in het haar.

Niemand in Den Haag die zich verantwoordelijk voelt voor de situatie. Die situatie is niet verrassend: men wist het al jaren.

Jan van Veen, voormalig directeur OBS Kudelstaart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden