Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

Topatleten zwijgen over Zuid-Afrika

PlusJaap de Groot

Jaap de Groot

Ook binnen de topsport wordt hoofdschuddend gekeken hoe na ruim tien maanden coronacrisis premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maar geen maatwerk kunnen leveren. Het is zelfs schrijnend om te zien hoe de voormalige onderwijzer De Jonge stuntelt als crisismanager.

Nadat hij eerder al geen oog had voor het maatwerk dat wel in winkels, theaters, restaurants en stadions was verricht. Waar de coronamaatregelen veelal tot in de perfectie werden geïnterpreteerd en nageleefd. In plaats van hier lering uit te trekken, besloot het kabinet overal de bezoekers en supporters te weren. Alles op één hoop in plaats van in te schatten waar nog een voordeel uit te halen viel.

Het zou het gevoel van willekeur alleen maar versterken. Neem de opmerking van Rutte dat vooral samenscholingen bij de stadions problemen zouden opleveren. De premier wist dus niet dat alle topclubs hun fans juist in clusters hadden ingedeeld om dat te voorkomen. Met op ieder kaartje een tijdstip waarop men zich bij de toegangspoort diende te melden.

Het zijn dit soort ervaringen die het cynisme versterken als er weer maatregelen worden aangekondigd. Inmiddels heeft het ook irritaties binnen de verschillende branches in de hand gewerkt. Want waarom zij wel en wij niet?

Deze week keerden 22 Nederlandse atleten terug van een trainingskamp in Zuid-Afrika. Daarover heeft u niets kunnen zien, lezen of horen. Simpelweg omdat de sporters er van de Atletiekunie geen ruchtbaarheid aan mochten geven, om te voorkomen dat dit bij de buitenwacht vragen zou oproepen. En juist in een olympisch jaar is er weinig behoefte aan negatieve randverschijnselen. Dus ging alle sociale media op slot en deed iedereen er het zwijgen toe.

Vervolgens werd in de Zuid-Afrikaanse brandhaard, die tijdens het verblijf zou ontvlammen, het bewijs geleverd hoe het ook kan. Zo verbleef het gezelschap drie weken lang op slechts twee plekken: het hotel en het sportcomplex in Stellenbosch. De afstand werd in tien minuten fietsend afgelegd, zonder ergens te stoppen. Verder werd iedereen om de dag getest. Al die tijd was er met niemand buiten de groep contact.

Er moet daarom een enorme wissel op de veelal jonge atleten getrokken zijn. Niet dus. De bewustwording waar ze het allemaal voor deden bleek juist sterker geworden. Ondanks de virusbrandhaard waarin ze zich bevonden, is uiteindelijk niemand positief getest.

Zo hebben internationale toppers als Dafne Schippers, Nadine Visser en Femke Bol in meerdere opzichten een stevige eerste stap richting Tokio gezet. Dankzij een trainingskamp dat gelijkenissen met een militaire missie vertoonde, door een strakke logistiek, scherpe huisregels en maximale discipline.

Daar kan het kabinet nog iets van leren. Alleen werkt het zo momenteel niet in Nederland. Dus is er geen voorbeeldfunctie, maar het verzoek onder de radar te blijven. Om te voorkomen dat ze worden nagewezen. Terwijl zij wél maatwerk hebben afgeleverd.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport. Lees al zijn columns hier terug.

Reageren? j.degroot@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden