'Top 1000 zal averechts werken'

Het intensief volgen van de ergste zeshonderd jonge criminelen werkt vaak averechts, de geplande uitbreiding naar duizend wordt niks, zegt advocaat Eline Groenendaal.

Eline Groenendaal
null Beeld anp
Beeld anp

Mijn ervaringen met de Top 600, die nu dan een Top 1000 moet worden, zijn niet erg positief. Ik heb in mijn praktijk een hoop jonge mannen die op de Top 600 lijst staan. Maar wat er nou zo fantastisch aan is? Ik zie het niet. Een paar voorbeelden (namen zijn gefingeerd, de feiten niet):

* Ryan staat al jaren op de lijst. Hij zou een huis krijgen, maar kreeg dat uiteindelijk niet - waardoor hij alle vertrouwen in de mensen achter de Top 600 verloor. Ook de begeleiding liet te wensen over. Inmiddels is hij weer opgepakt en zit hij een lange straf uit.

* Mohammed werd eerst 'weggepest' met allerlei groepsverboden, waardoor hij niet eens meer naar het zwembad kon, en vervolgens werd zijn verblijfsvergunning ingetrokken. Met de Top 600 wil hij niets te maken hebben. En hij is nog altijd in Nederland, voor zover ik weet.

* Rachid werd om het minste of geringste opgepakt en zit nu al een half jaar vast voor een zaakje van niets. Maar toen hij onlangs vader werd en vanuit detentie zijn vrouw en baby wilde bezoeken in een kort verlof, deed de Top 600 niets om hem te helpen. Ook hij is alle vertrouwen in de Top 600 verloren. Hij zit nog altijd vast. Als hij straks vrijkomt, zal er geen begeleiding zijn, is er geen woning en gaat hij gewoon met een vuilniszak de straat op.

* Appie is van de lijst afgegaan. Maar niet omdat de hulp zo goed was, maar omdat hij zich vanwege zijn sportcarrière geen justitiecontacten meer kon veroorloven.

* Souf krijgt als hij op zijn brommer rijdt elke drie meter een bekeuring, simpelweg omdat hij op die lijst staat. Toen hij eindelijk een baan voor zichzelf had geregeld, werd dat verpest door de Top 600-mensen, omdat zij de nieuwe werkgever gingen bellen of die wel wist met wie hij te maken had. Toen ging de baan niet door. Ook hij wil niets meer van de Top 600 weten.

* Jesse is nog nooit door een rechter veroordeeld voor een straatroof, maar omdat hij nu eenmaal op de lijst staat, wordt hij wel telkens aangehouden als er iemand voor een straatroof wordt gezocht. Vervolgens blijkt dan meestal na één dag dat het Jesse niet was. Het erge is dat aanhoudingen ook tellen om op de lijst de komen of te blijven. Jesse komt op deze manier dus nooit van de Top 600 af.

Zo kan ik nog wel even door gaan. De Top 600 is mooi op papier, maar stelt naar mijn ervaring in de praktijk niets voor. Als de criminaliteit is verminderd, komt dat doordat veel jongens worden vastgezet en lang moeten zitten. Dat heeft te maken met het verzwaarde strafklimaat, niet met de Top 600.

Ik denk dat de aanpak misschien kan werken voor jongens die juist niet verhard zijn, en niet 'onverbeterlijk'. Maar dan moet de hulp ook echt wat voorstellen en moeten de mensen van de Top 600 hun beloftes waarmaken zonder bureaucratische rompslomp.

Voor mijn cliënten werkt het voortdurend volgen en lastig maken en aanbellen en inbreuk maken op de privacy in elk geval alleen maar averechts. Daar zal een uitbreiding naar een Top 1000 niets aan veranderen.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden