Opinie

'Toon lef Amsterdam, rem het toerisme af'

Denktank Amsterdam in Progress helpt de onderhandelende partijen graag een handje om keuzes te maken over het toerismeprobleem in de stad.

Het is een illusie dat toeristen niet óók de Amsterdamse binnenstad willen bezoeken.Beeld anp

In aanloop naar de verkiezingen waren drukte en disbalans in de stad, het toenemende massatoerisme en de leefbaarheid van de Amsterdamse binnenstad veelbesproken onderwerpen.

Het is nu aan de nieuwe coalitie om hier invulling aan te geven en om maatregelen te nemen. Wij willen de coalitieonderhandelaars de volgende suggesties meegeven; punten die mede voor een stad in balans kunnen zorgen.

1. Groei is een keuze
Het feit dat toerisme de komende jaren wereldwijd explosief groeit, betekent niet dat Amsterdam het moet toelaten en faciliteren. Het aantal inwoners in Amsterdam groeit met ongeveer 1 procent per jaar, terwijl toerisme momenteel jaarlijks meer dan 10 procent groeit.

De te verwachten toeristenstromen zijn niet in verhouding tot wat de stad aankan en de disbalans neemt de komende jaren alleen maar toe. Amsterdam moet inzetten op beheersing van de groei.

2. Regeren is vooruitzien
De balans in de stad vraagt om een langetermijnvisie. Wat gaat er in de komende 10 à 15 jaar gebeuren als de huidige ontwikkelingen zich voortzetten en het aantal internationale toeristen volgens de World Tourism Organisation verdubbelt?

Wat moeten we nu doen om daarop te anticiperen? De stad moet niet reageren op incidenten, maar vanuit een heldere visie keuzes durven maken.

3. Integraal accommodatiebeleid
Onderdeel van de langetermijnvisie is een integraal accommodatiebeleid. De hotellerie, vakantieverhuur, bed and breakfast, shortstay en cruiseschepen zijn communicerende vaten.

Meepraten? Graag, dat kan op Facebook via deze link.

Nu het maximaal aantal verhuurdagen voor vakantieverhuur is teruggebracht van 60 naar 30, zien we een verschuiving naar bed and breakfast-aanbiedingen. Ondanks een hotelstop in sommige delen van de stad zijn er 8000 extra hotelkamers gepland.

Cruiseschepen zijn niet anders dan drijvende hotels en het aantal cruiseschepen dat dit jaar Amsterdam aandoet, stijgt sterk. Hiervoor is één beleid nodig voor heel Amsterdam, liefst voor de hele metropoolregio.

4. Spreiding is géén oplossing
Spreiding klinkt interessant, maar het leidt vaak tot het verplaatsen van het probleem, naar rustige buurten in de stad, de Keukenhof of de Zaanse Schans. Het lijkt zelfs een excuus om te blijven inzetten op groei, want het is een illusie om te denken dat toeristen niet óók de binnenstad van Amsterdam willen bezoeken.

Spreiding werkt vooral niet omdat de massa de massa volgt en omdat buitenlandse toeristen kort - gemiddeld 1,9 nachten - in de stad verblijven. De stad heeft zoveel te bieden dat er geen reden is om de stad te verlaten.

5. Kies voor duurzaam toerisme
Om onze klimaatdoelstellingen te kunnen realiseren, moet Amsterdam inzetten op milieuvriendelijke vormen van toerisme. Wat is het effect van vliegtuigen, rondvaartboten en touringcars op ons klimaat?

Waarom wordt de PTA verplaatst om nog meer en grotere cruiseschepen te kunnen toelaten, terwijl cruisetoerisme zeer vervuilend is? We moeten niet alleen naar de economische effecten kijken, maar ook naar de effecten op de maatschappij en het klimaat.

6. Betrouwbare data zijn essentieel
Het is nodig om te weten hoeveel dag- en verblijfstoeristen er in de stad komen en wat de materiële en immateriële kosten en opbrengsten van toerisme zijn. De huidige cijfers verschillen sterk van elkaar en spreken elkaar vaak tegen.

Alleen op basis van betrouwbare data van een onafhankelijke bron, zonder een eigen belang, kunnen verantwoorde beslissingen worden genomen.

7. Stop het dweilen met de kraan open
De toevoer van bezoekers kan worden beteugeld door aan een aantal knoppen tegelijk te draaien: stel Lelystad Airport niet open voor lowcostmaatschappijen, laat Schiphol niet of beperkt groeien, leg geen nieuwe PTA aan die meer en grotere cruiseschepen kan ontvangen en stel een quotum in voor het maximaal aantal hotelkamers.

Zo houden het aantal inwoners en het aantal bezoekers gelijke tred met elkaar; anders blijft het dweilen met de kraan open.

8. Amsterdam als gidsstad
Overtourism is geen specifiek Amsterdams probleem, maar een mondiaal probleem. Door de beperkte schaal en de grote toeristische aantrekkingskracht van de stad is het hier wel eerder zichtbaar en voelbaar. Amsterdam moet lef tonen, keuzes maken en andere steden laten zien hoe je met overtourism kunt omgaan.

We hopen dat de nieuwe coalitie deze uitdagingen oppakt en kiest voor een leefbare stad!

Stephen Hodes, Carla Hoffschutte en Nina van der Weiden namens Amsterdam in Progress, een onafhankelijke denktank over toerisme

Volg de onderhandelingen

Niets missen over het vervolg op de Amsterdamse verkiezingen en de vorming van een nieuwe college? Volg Amsterdam Kiest op Facebook!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden