Han Lips

Toms Engeland maakt duidelijk dat het land verward is

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Toms Engeland.

Han Lips
Toms Engeland Beeld NPO 2
Toms EngelandBeeld NPO 2

Twee jaar geleden leerde Tom Egbers meer over zijn Engelse en Ierse roots in een aflevering van Verborgen Verleden die onlangs werd herhaald. Dat prikkelde zijn fantasie kennelijk, want ­Egbers heeft nu een eigen zesdelige serie, Toms Engeland.

De moeder van Egbers, Josephine Duffy, kwam uit Engeland en Tom - die zestig jaar geleden in Almelo werd geboren - bracht als kind veel vakanties in Engeland door.

De vraag die in de serie centraal staat voor Egbers: herken ik het Engeland van mijn jeugd nog? Maar de eerste aflevering, dinsdag, had een titel die juist naar de toekomst verwees: Gaat Engeland naar de haaien?

Op de boot naar Engeland liet Egbers ongegeneerd het sentiment naar boven komen bij de aanblik van de witte krijtrotsen van Dover: "Wat een entree voor een land, wat een allure!"

Er waren meer mooie herinneringen, zoals over oom Joe die het gezin Egbers verwelkomde door zijn pet in de lucht te gooien: "Dan schoot mijn moeder vol." Tom zelf ook een beetje.

Maar het hedendaags Engeland bleek minder mooi. ­Egbers ging langs bij duivenmelker Chris die onder de bijnaam 'The Farminator' op illegale immigranten jaagt.

"Fijn dat uw duiven wel zomaar van het ene naar het ­andere land kunnen vliegen," merkte Egbers fijntjes op. Gelukkig vond Egbers ook een Engelsman die gratis Oost-Europese immigranten herbergde in zijn B&B: "Ik voel me zelf ook meer Europeaan dan Engelsman," zei deze Malcolm.

En schrijver Dan was na een fietstocht door heel Engeland tot de conclusie gekomen dat het idee dat vroeger ­alles beter was vooral voortkomt uit onvrede met het heden.

Egbers kreeg niet echt een duidelijk antwoord op zijn vraag of Engeland naar de haaien gaat, maar juist daardoor werd eens te meer duidelijk dat Engeland verdeeld en verward is.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden