Opinie

'Toeristenhaat is grootstedelijke xenofobie'

Wat moslims zijn voor Wilders, zijn toeristen voor de Amsterdammer, schrijft Linda Duits in een opiniestuk in Het Parool.

Linda Duits
'Net als de migrant is de toerist de ultieme zondebok' Beeld Elmer van der Marel
'Net als de migrant is de toerist de ultieme zondebok'Beeld Elmer van der Marel

Amsterdammers zijn nette mensen. Vluchtelingen worden zonder morren opgevangen. Wilders krijgt bij ons geen voet aan de grond. Wij doen niet aan ­racisme.

Dat is voor de provincialen in hun dorpjes, die in buurthuizen niet de woorden voor hun kleinburgerlijke angst kunnen vinden en daarom 'daar moet een ­piemel in' roepen. Wij zijn niet zo, wij doen daar niet aan.

Toeristenhaat
Onze xenofobie manifesteert zich als toeristenhaat. Zij brengen geen verfoeilijk multiculturalisme, maar iets wat 'monocultuur' heet. Wat moskeeën voor islamofoben doen, doen ijswinkels voor de toeristenhaters.

Zoals azc-demonstranten bang zijn voor het verlies van hun dorpsidentiteit, meent de toeristenhater dat de Amsterdamse gezelligheid in het geding is. Waar Wilders spreekt over massa-immigratie, heeft de toeristenhater het over massa-­toerisme.

Het opgeroepen beeld is steeds gelijk: 'Elke dag arriveren vliegtuigen vol toeristen die hier met hun Nutella-isering onze lokale cultuur vernietigen.'

Airbnb
Zelfs het woord terreur valt, niet gepleegd met bommen, maar met rolkoffers. Net als de migrant is de toerist de ultieme zondebok. Niet de woningbouwverenigingen krijgen de schuld van het gebrek aan betaalbare woningen, maar Airbnb.

Terwijl het Lodewijk Asscher was die er met zijn Project 1012 voor zorgde dat coffeeshops op de Wallen dicht moesten, wordt de aanwezigheid van straatdealers geweten aan buitenlandse bezoekers. En toen recensent Hiske Versprille onlangs noteerde dat restaurant De Kas niet meer presteert als voorheen, lag ook dat aan de toerist.

Linda Duits: publicist, gespecialiseerd in ­populaire ­cultuur Beeld -
Linda Duits: publicist, gespecialiseerd in ­populaire ­cultuurBeeld -

Amsterdam huilt, want we bezwijken onder een tsunami. Het is allang geen twee voor twaalf meer, de klok staat op kwart over! Er moet nu doorgepakt worden, met moed.

Inburgeren
Bozebriefschrijvers stellen van alles voor. Zoals de nieuwkomer moet inburgeren, moet de toerist worden opgevoed. Wat de Amsterdamse mores zijn, blijkt daarbij net zo vaag als het ongrijpbare 'Nederlandse normen en waarden'. De toerist moet op de stoep lopen, niet schreeuwen en geen zooi op de grond gooien.

Op naleving moet streng worden gecontroleerd. Volgens een Paroollezer zou handhaving zelfs driemaal daags in uniform door de straten moeten patrouilleren, gevolgd door éénmaal incognito. De kosten moeten trouwens door toeristen zelf gedragen worden, net zoals Trump vindt dat Mexicanen zelf moeten betalen voor 'hun' muur.

Niks tegen toeristen
De hater haast zich te zeggen dat hij natuurlijk niets tegen toeristen heeft: het ligt aan de uitwassen van het toerisme. Niet alle buitenlanders zijn ongewenst. Zoals expats welkom zijn maar economische vluchtelingen niet, mogen mensen met geld de stad wel bezoeken en backpackers niet.

Een andere variant: er mogen heus wel toeristen komen, maar de balans is nu weg. Ze moeten - gelijk asielzoekers - gewoon meer verspreid worden. Over de stadsdelen, maar liefst ook naar plekken buiten de poorten zoals Amsterdam Beach, Amsterdam Lake en Amsterdam Castle. Het is veel makkelijker geen hekel aan toeristen te hebben als ze Rotterdam kapotmaken met hun langzame gefiets en hun stonede blikken.

De balansmensen zijn de Amsterdamse variant van de bezorgde burgers. Ze rekenen zichzelf tot het redelijke midden - anders dan de uitgesproken anti's. Net zoals het niet om islamofobie zou gaan maar om 'religiekritiek', noemen zij hun afkeer 'vastgoedkritiek'.

De anti's daarentegen zijn ronduit militant. Op Twitter gaat een aantal anonieme accounts intimiderend te werk. Niets maakt hen bozer dan mensen die aangeven geen last te ondervinden van de drukte. PVV'ers willen dat iedereen een hekel heeft aan moslims, deze pretparkschreeuwers rusten niet voor iedereen toeristen haat.

Provinciaals
Waarde klagers, uw punt is gemaakt en nu bent u aan het radicaliseren. Leon Verdonschot noemde het in deze krant treffend de onverdraagzaamheid van mensen die in hun eentje in een wereldstad willen wonen.

Het is gênant provinciaals. Een verslaggever van GeenStijl TV slaagde erin iemand voor de camera 'minder, minder, minder' te laten scanderen. Dat was een bestuurslid van de Federatie Samenwerkende Bewonersorganisaties Wij-Amsterdam. Ik neem hierbij afstand van deze club, en ik hoop andere Amsterdammers ook.

De oplossing voor vreemdelingenhaat is ­empathie. Doe dus eens iets voor een toerist. Groet hem op straat. Vertel iets over onze geschiedenis. Wijs hem de weg als hij naar zijn kaart staart, niet doorhebbende dat de grachten concentrisch zijn. U zult zien dat u meer met hem gemeenschappelijk heeft dan u denkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden