PlusRaoul Bakker

Toekomst van de stad: wit ongemak

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar plano­logie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni is Hemel in de Oude Kerk en belegt hij 12 publieks­avonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

Raoul Bakker
hemel en nevel aflevering 9: zwarte gechiedenis van de binnenstad Beeld Rosa Snijders
hemel en nevel aflevering 9: zwarte gechiedenis van de binnenstadBeeld Rosa Snijders

De avond begint nog met een frivole gedachte. Zef Hemel draagt een werkelijk smetteloos gesteven blouse en even zien wij het ontroerende beeld voor ons van een grotestadsprofessor die worstelt met een strijkplank, in zijn kantoor in de Oude Kerk waar hij nu al drie weken resideert. Maar dan begint het gedonder.

Een toekomstvisie van de Amsterdamse binnenstad kan niet zonder reflectie op ons ‘zwarte’ ver­leden, heeft de burgemeester gedacht. Wij zien enige nieuwe gezichten. Op rij 2 is er een verbeten ­mevrouw in een regenjas. Achterin zit een donkere heer met een strenge bril. Een dame in theatraal gewaad kiest positie vlak bij de eerste spreker.

Gijs Schunselaar, directeur van Museum Van Loon, vertelt in zorgvuldige bewoordingen over een komende tentoonstelling over de rol van de ­familie Van Loon in de slavenhandel. Al snel interrumpeert de Donkere Heer luid: “Dat zijn witte verhalen man, daarvoor zit ik hier niet.” De Theatrale Dame praat zo mogelijk nog harder: “Je spreekt vanuit een witte bedding.”

De geschrokken Schunselaar probeert nog lang uit te leggen dat er heus aandacht is voor beide zijden, maar de Verbeten Mevrouw blijft ontevreden: “Gênant dit, het zou over zwárte verhalen gaan.”

Hemel is blij dat hij de Surinaamse kunstenaar Brian Elstak kan aankondigen, maar die keilt een creatief scala aan extra kooltjes op het vuur. Over gatekeepers in de media die hiphop links lieten liggen. Waarom altijd dezelfde donkere rolmodellen aan tafels zitten. Dat zwarte soldaten in WOII ongelijk werden behandeld. Trouwens, de rol van de witte Nederlander die na de oorlog moffenhoertjes kaalschoor was ook niet sexy.

Als wij bedremmeld naar de punten van onze schoenen kijken, is er gelukkig een mevrouw van het Amsterdam Museum in de zaal, die vertelt over interactieve initiatieven waarin de rol van de donkere Nederlander wordt belicht. Elstak vind dat een beter idee dan deze avond: “Dit is gewoon een fout medium met verkeerde gasten.” Met reclamepraatjes voor een wit museum, vindt de Donkere Heer.

Vijftig voornamelijk witte mensen zien opgelucht dat het half tien is. Van Hemels kreukvrije blouse is weinig meer over, hij schort over een leerzame avond. Ongemakkelijk schuifelen we het Oudekerksplein op, waar de stad gelukkig een allerminst eenkennige indruk maakt. Ook eens meemaken dat de toekomst van Amsterdam geen kinderspel is? U heeft nog dinsdag, donderdag en vrijdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden