PlusHemel & Nevel

Toekomst van de stad: het feest rond vastgoed

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni is Hemel in de Oude Kerk en belegt hij twaalf publieksavonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

Raoul Bakker
null Beeld Rosa Snijders
Beeld Rosa Snijders

Uiteindelijk wil een mens gewoon een beetje gelukkig zijn.

Na de slordig verlopen avond over ons slavernijverleden, waren we toe aan wat goed nieuws. De voortekenen waren niet gunstig, want het zou gaan over vastgoed en dynamiek. Vijf rijen dik zaten wij in een gespannen kring rond de arena, waarin Zef Hemel met een mysterieuze grijns architect André van Stigt aankondigde. Het volksfeest begon.

De architect achter De Hallen is zo’n man aan wie het begrip onafhankelijke geest kleeft. Dat begint al met zijn haardracht die teruggrijpt op de jaren zeventig toen de verbeelding aan de macht was en niet de kapper. Daarbij hanteert hij een roerend jargon, over dat je moet luisteren naar gebouwen bijvoorbeeld. Van Stigt wil dat de bevolking het initiatief terugverovert op regelgeving en vrije markt. Hij ziet ‘vitale coalities’ voor zich waarin positieve burgers en welwillende ambtenaren gezamenlijk optrekken. De Dienst Stadsvernieuwing 2.0, zeg maar.

Wij pinkten geroerd een traantje weg. En toen hij tot slot Jan Schaeffers’ ‘Is dit beleid of is hier over nagedacht?’ aanhaalde, applaudisseerden wij uit volle borst.

Oei, Lesley Bamberger had een dynamisch gemillimeterd vastgoedhoofd en de hoge boorden van zijn overhemd deden aan Gerard Joling denken. Een grijze meneer boog zuchtend het hoofd: daar zou je de cowboys hebben.

Ras-Amsterdammer Bamberger blies ons in drie kwartier omver. Zijn Kroonenberg Groep bouwt honderden woningen in de middenhuur, wil AirBnb uit de binnenstad weren en het puntensysteem voor huurwoningen moet volgens hem terug. Het vastgoed is geen lekker wereldje, maar aan hem zal het niet liggen. En mensen, met betaalbaar wonen komt het dik voor elkaar als de aannemers weer ‘een beetje normaal gaan doen.’

Vlak voor tijd konden we het bijna niet geloven: hadden wij hier werkelijk te maken met een vastgoedhart op de juiste, Amsterdamse plek? Ongelovig vroeg iemand nog wat hij ervan vond dat steeds meer mensen het centrum van de stad mijden. Bamberger dacht geen seconde na: ‘Niet mijn keus, dame. Ik vind de binnenstad bloedjegezellig.’

Een ongecoördineerd vreugdegeschreeuw brak los. Grijsaards maakten vreugdesprongen, middeninkomers grepen dames uit sociale huurwoningen rond het middel. Met mannen als Van Stigt en Bamberger was Amsterdam nog lang niet verloren voor de gewone mens. Nog altijd grijnzend stuurde Hemel ons naar buiten.

Deze week nog tweemaal toekomstpraten in de Oude Kerk.

Lees de vorige afleveringen uit deze serie

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden