Beeld rosa snijders

Toekomst van de binnenstad: ‘Weg met de nostalgie’

Plus Hemel en nevel

Burgemeester Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Tussen 17 mei en 17 juni verblijft Hemel in de Oude Kerk en organiseert twaalf publieksavonden. Raoul Bakker doet verslag.

Nodig wat Amsterdammers uit en je avond is gevuld. Aan publieksparticipatie geen gebrek, deze eerste openbare avond in de Oude Kerk. Een bewoner uit de Concertgebouwklasse vindt dat de binnenstad wordt weggegeven aan gepeupel. Wat te doen tegen fascistoïde nieuwbouw, roept een activistische jongeman. En het middelbare stel in wie iets gesubsidieerd kunstzinnigs valt te vermoeden piest in deze stad dus ‘gewoon buiten de pot’.

Zef Hemel onderzoekt in opdracht van de burgemeester de toekomst van de binnenstad. De hoogleraar grotestadsproblematiek pakt de zaken voortvarend aan. Hartje Wallen houdt hij een maand lang kantoor in de Oude Kerk en luistert daar naar ondernemers, bewoners en functionarissen. 

Tevens op het programma: twaalf publiekelijke thema-avonden met gastsprekers. Te beginnen met architect Sjoerd Soeters en Paroolhoofdredacteur Ronald Ockhuysen over de keuze tussen grootstedelijkheid en kleinschaligheid.

Ockhuysen stelt dat we groter moeten leren denken. Een uur in de Londense metro vinden we indrukwekkend, Hoofddorp vinden we geen Amsterdam. Een mooi beeld, maar voor beschouwende praatjes zijn we hier niet gekomen. Binnen de minuut vliegen de eerste vingers in de lucht en rent de modererende Hemel van links naar rechts door de zaal met de interpellatiemicrofoon. 

Alles leuk en aardig, maar wat vinden de hoofdredacteur en gastheer van het verdwijnende karakter van de Haarlemmerbuurt, van winkelketen Monkey in de Pijp, het verbod op dieselbootjes, de verdwenen ijzerwinkel Granaat? Na drie kwartier raken we het grootstedelijke denken definitief kwijt, en is Hemels jeugdige jack van The North Face tot ver boven zijn universiteitspantalon opgekropen.

Maar dan is daar Sjoerd Soeters.

Zijn karmozijnen pak hypnotiseert. Zijn timbre ook. Via de steegwoningen uit de 19de eeuw en de verkeerschaos in de jaren zeventig veegt Soeters kalmpjes de vloer aan met nostalgie. Schakelt door naar de deelraden die opkwamen voor de buurt. Hoe centralisatie en politieke geldlust het bewonersbelang vergaten. Laatste woorden aan verontruste Amsterdammers: organiseer u, herover de stad en stem geen neoliberale partij. Een instemmend gemompel klinkt op.

Verkwikt ritsen we onze jassen dicht, moderne Amsterdammers verdrinken niet in particulier gesomber. Welnee, de nevelige toekomst kent maar een remedie: moedig voorwaarts. Buiten geurt de frisse meiavond waarna alles beter werd. En of de duvel ermee speelt zien we hoe op de brug voor ­Café Pleinzicht de laatste junk een fiets van een leuning trekt en een Chinees stelletje net niet ondersteboven jakkert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden