null Beeld Rosa Snijders
Beeld Rosa Snijders

Toekomst van de binnenstad: de Airbnb-killer

PlusHemel & Nevel

Burgemeester Femke Halsema heeft hoogleraar planologie Zef Hemel gevraagd een toekomstbeeld van de binnenstad te schetsen. Van 17 mei tot 17 juni belegt Hemel in de Oude Kerk 12 publieksavonden. Schrijver Raoul Bakker is erbij.

Raoul Bakker

Wilt u nooit meer ambtenarengrappen maken? In de Oude Kerk zagen en hoorden wij gisteravond de Airbnb-killer.

Op de vierde publieksavond over de toekomst van de binnenstad zou het gaan over digitalisering en algoritmes. Wij verwachtten een kille cijferavond en hielden onze jassen aan. Gastheer Zef Hemel had een chic zwart pak aangetrokken, zijn zware bruine montuur zette als vanzelf een tintje donker bij.

De hoogleraar grotestadsproblematiek leek verdomd ineens op zowel Bart Chabot als Marcello Mastroianni en verbaasd luisterden wij naar zijn vlammende openingsspeech. Hemel wist meer dan wij: had de meestertroef uit zijn netwerk geplukt.

Eerste spreker Martijn de Waal, lector aan de Hogeschool van Amsterdam, had een fijn verhaal hoe internetplatforms de samenhang in een stad ondermijnen. Hij muntte het begrip ‘social cooling’. Wij rilden mee. Maar toen kwam het. Of beter, kwam hij. Gaat u zitten.

Veertiger Ger Baron heeft zo’n hoofd waarin nog steeds de grapjas van de basisschool schemert. Tevens is hij een makkelijke prater over de impact van de platformindustrie, waar ie allejezus veel van weet. Ook heeft ie een buik van heb ik jou daar en hij zit daar totaal niet mee.

Kortom, een natuurtalent.

Maar nu komt het: Baron is dus Chief Technology Officer van de gemeente Amsterdam. En mensen, wat is ons vertrouwen in het ambtenarenkorps geste­gen.

Helaas hier geen ruimte voor zijn roast van Tours & Tickets, noch het requisitoir tegen het data ­stelen door Google. Liever melden we u hier het allerbelangrijkste: in samenwerking met onder meer New York, Londen, Berlijn en Barcelona werkt onze gemeente aan een Airbnb-killer.

Platforms die parasiteren op ónze voorzieningen komen voortaan onder óns gezag!

Kort en wel, het ging over een Amsterdams sub-platform boven de monopolisten van deze wereld. Helemaal begrijpen deden we het niet, maar we geloofden onze digitale baron volledig op zijn pretogen; het spel van de Airbnb’s, Bookings en Ubers is over enige tijd uit. Potverdikkie, nog niet eerder verlieten we de Oude Kerk zo warm.

Buiten wist de timide voortschuivende toeristenstroom ook dat het met het misbruik van onze prachtstad voorbij is. In de Warmoesstraat likten vier Engelse lads braaf aan een ijsje.

Bezorgd over mistige tijden? Een avondje naar het Toekomst­circus Zef Hemel is goed voor u. En Ger Baron for president.

Lees de vorige afleveringen uit deze serie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden