Opinie

'Tijd voor echte handhaving van de arbeidsmarkt'

Schijnconstructies, nepcontracten en ­onverzekerde zzp'ers: volgens Klaas ­Valkering en Lotte Schipper van het CDJA handhaaft Rutte III te weinig op de arbeidsmarkt, zo betogen ze in dit opiniestuk.

Lotte Schipper & Klaas Valkering
Spaces, werkplek voor zzp'ers aan de Vijzelstraat in Amsterdam Beeld Marc Driessen
Spaces, werkplek voor zzp'ers aan de Vijzelstraat in AmsterdamBeeld Marc Driessen

In het gebouw van de Tweede Kamer is de fractie van het CDA gehuisvest in de oude vertrekken van het ministerie van Justitie, waarbij Sybrand Buma het vroegere kantoor van de minister van Justitie toegewezen heeft gekregen.

Boven de deur die naar dit historische kantoor leidt staat de spreuk 'Je maintiendrai' ­ofwel 'Ik zal handhaven'. Wat ons betreft is deze spreuk de kern van de inbreng van het CDA bij de behandeling van de Wet arbeidsmarkt in balans, die binnenkort naar de Kamer komt.

De arbeidsmarkt in Nederland is, als gevolg van jaren van aanmodderen op het ministerie en halve compromissen in de politiek en de polder, een broedplaats geworden van schijnconstructies en nepcontracten.

Het gevolg hiervan is dat er in Nederland te veel nep-zzp'ers rondlopen die onvrijwillig onverzekerd zijn en geen pensioen opbouwen. Daarnaast zijn er duizenden flexwerkers die, in strijd met de wet, nog steeds geen vast contract hebben.

Goedbedoelde wetsvoorstellen
Toch kiest ook Rutte III er niet voor om deze problemen voldoende aan te pakken. Zo werd, in plaats van de bestaande wetten uit te voeren, de zoveelste wijziging in het arbeidsrecht aangekondigd in het regeerakkoord. Op die manier heeft minister Koolmees, net als zijn voorganger Asscher, de ondankbare taak gekregen het wiel opnieuw uit te vinden.

Het gevolg is meer strijd binnen de polder, meer onnodige debatten in de Kamer en nog meer stapels goedbedoelde wetsvoorstellen, die uiteindelijk hun doel zullen missen.

Ook de voorgestelde wijzigingen van Rutte III, die lang niet allemaal even positief uitpakken en al helemaal niet voor jongeren en starters, zullen de schijnconstructies en nepcontracten niet doen verdwijnen. In tegendeel.

De voorstellen maken het arbeidsrecht nog ingewikkelder, waardoor de vaak onwetende werknemer meer dan ooit wordt overgeleverd aan een werkgever die zich wél juridische bijstand kan veroorloven.

Echte stok achter de deur
De gemiddelde arbeidsrechtjurist wordt nu al dagelijks gevraagd om contracten op te stellen die eigenlijk tegen de wet ingaan. Nepcontracten dus, maar door een gebrek aan handhaving blijft dit soort praktijken ongestraft. Het risico voor de werkgever is op dit moment immers bijzonder beperkt.

Als blijkt dat iemand in dienst is genomen als zzp'er, maar eigenlijk gewoon werknemer is (en dus recht heeft op pensioen en doorbetaling bij ziekte), hoeft de werkgever slechts het te weinig betaalde bedrag af te rekenen en klaar is Kees. Een echte stok achter de deur of een sanctie, waar een afschrikkende werking van uitgaat, ontbreekt.

Lotte Schipper is voorzitter CDJA, de jongeren­afdeling van het CDA Beeld Dirk Hol
Lotte Schipper is voorzitter CDJA, de jongeren­afdeling van het CDABeeld Dirk Hol
Klaas Valkering is vicevoorzitter CDJA Beeld Dirk Hol
Klaas Valkering is vicevoorzitter CDJABeeld Dirk Hol

Dat kan en moet anders. Het wordt tijd dat er gehandhaafd gaat worden op deze nepcontracten en schijnconstructies. Dat betekent meer en hogere boetes voor werkgevers die de mist ingaan.

Wij pleiten er dan ook voor om het budget van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid te verhogen en haar de opdracht te ­geven om deze schijnconstructies en nepcontracten op te sporen en aan te pakken, een taak die al bij deze inspectie hoort. Opnieuw het wiel uitvinden hoeft dus helemaal niet.

Totale anarchie
Dit betekent echter niet dat er vanuit de polder louter positieve geluiden zullen komen. Werkgevers die werken met schijnconstructies en nepcontracten, weten namelijk vaak precies waar ze mee bezig zijn. Deze werkgevers profiteren niet alleen van de totale anarchie op de arbeidsmarkt ten koste van hun werknemers, maar ook van werkgevers die zich wel aan de ­regels houden.

Deze groep van welwillende werkgevers betaalt de prijs voor de schijnconstructies van hun frauderende collega's in de vorm van hogere premies en de extra regels die na ieder nieuw schandaal door de overheid worden opgetuigd.

Natuurlijk zijn boetes niet de enige oplossing en zullen er nog dingen moeten worden verbeterd binnen het arbeidsrecht en natuurlijk moeten daarvoor wetten worden gewijzigd, maar nu is het eerst zaak om de wetten die er zijn uit te voeren én te handhaven.

Wij hopen dat wanneer de Kamerleden van het CDA zich komende dinsdag naar de fractiekamer begeven om over de nieuwe wet te praten, ze even stilstaan bij de spreuk op de deur van Buma, en dan denken: ja, ik zal handhaven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden