'Thuisblijven op 6 april is geen slimme keuze'

Strategisch niet stemmen bij het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne is zeer riskant, betogen Jeltje van Nieuwenhoven en Frans Weisglas in een opiniestuk. Laat Oekraïne niet in de steek.

Jeltje van Nieuwenhoven en Frans Weisglas
Protestdemonstratie in Kiev in januari 2014, tegen het anti-EU-beleid van de regering onder Russische druk. Beeld Sergei Supinsky/AFP
Protestdemonstratie in Kiev in januari 2014, tegen het anti-EU-beleid van de regering onder Russische druk.Beeld Sergei Supinsky/AFP

In de aanloop naar het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne is tot onze verbazing een serieuze discussie ontstaan over de vraag of mensen op 6 april wel moeten gaan stemmen.

Op de opiniepagina's van kranten treffen we stukken van doorgaans goed geïnformeerde en verstandige mensen aan die de democratie een warm hart toedragen, maar die nu menen dat het om strategische redenen verstandiger is thuis te blijven. Hierdoor zou de opkomstdrempel van dertig procent niet worden gehaald en zou de regering de uitslag kunnen negeren.

Dan zijn er degenen die beweren dat de inhoud van het verdrag veel te complex is voor ­gewone burgers om een oordeel over te vellen. Weer anderen laten zich leiden door hun afkeer van het bonte gezelschap van links- en rechtspopulisten dat aan de basis stond van dit referendum.

Populisme
Om met dat laatste te beginnen: ook wij zijn bepaald geen fan van de platte manier van politiek bedrijven van GeenPeil/GeenStijl, Forum van Democratie en Burgercomite EU.

Dat GeenPeil en consorten ronduit toegeven dat zij het samenwerkingsverdrag met Oekraïne misbruiken voor eigen doeleinden, naar eigen zeggen om hun onvrede met de staat van onze democratie kenbaar te maken, betekent niet dat mensen die wel begaan zijn met de toekomst van Oekraïne dan de handdoek maar in de ring moeten werpen.

Integendeel. Wie een hekel heeft aan dit soort populisme en demagogie bewijst de democratie geen betere dienst dan door op 6 april met overtuiging een voorstem uit te brengen.

- Beeld -
-Beeld -

Frans Weisglas

VVD-Tweede Kamerlid van 1982-2006, van 2002-2006 voorzitter van de Tweede Kamer.

Farce
En dan het pleidooi voor 'strategisch' niet stemmen. Dat is in de eerste plaats zeer riskant. De meeste peilingen laten zien dat de opkomst van dertig procent makkelijk zal worden gehaald.

Nederland omarmt het referendum. Als democraten in hart en nieren juichen wij dat toe. Dit referendum is van ons allemaal. Zeker, de toekenning van subsidies door de referendumcommissie mondde uit in een farce. De verontwaardiging daarover delen wij. Dat moet een volgende keer anders.

Lage opkomst
Maar dat is geen reden om Oekraïne nu de rug toe te keren. Voorstanders van het verdrag die gokken op een lage ­opkomst staan op 6 april 's avonds met lege handen. Dan wint het tegenkamp met een ­ruime marge en staat Nederland in Europa ­buitenspel. Daar is niets 'strategisch' aan.

Maar bovendien laten de thuisblijvers al die Oekraïners in de steek die al jaren snakken naar vrijheid en stabiliteit. In Kiev en in andere steden, ook in het nu door Rusland bezette oosten, gingen twee jaar geleden tienduizenden mensen de straat op om te demonstreren voor vrijheid en democratie. Tientallen betogers moesten dat bekopen met de dood.

De strijd voor vrijheid en zelfbeschikking is nog steeds niet voorbij, want president Poetin gaat gewoon door met zijn destabilisatiepolitiek. Wij mogen dit dappere volk niet in de steek laten.

- Beeld -
-Beeld -

Jeltje van Nieuwenhoven

PvdA-Tweede Kamerlid van 1981-2004, van 1998-2002 voorzitter van de Tweede Kamer.

Niet elke puntkomma
Tot slot het argument dat dit verdrag te ingewikkeld is voor gewone mensen. Dat argument werd honderd jaar geleden ook gebruikt om de invoering van het algemeen kiesrecht tegen te houden. Om tot een afgewogen oordeel te komen hoef je niet elke puntkomma uit het verdrag te kennen.

Wat wel nodig is, is dat je begrijpt wat de bedoeling is van het verdrag en wat de gevolgen zijn: van een voorstem, maar ook van een tegenstem. Dat is waar het in deze campagne om gaat.

In Oekraïne stemde zeventig procent van de bevolking voor samenwerking met Europa. In de Tweede Kamer stemde ruim zeventig procent van de leden voor dit verdrag. Met een opkomst van zeventig procent op 6 april e¿n een duidelijke stem voor dit verdrag bewijzen we onze democratie pas echt een grote dienst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden