Opinie

'Thierry Baudet speelt vals met Nederlandse waarden'

Met zijn voorstel voor een Wet Bescherming Nederlandse Waarden domineert en onderdrukt Thierry Baudet minderheden, betoogt filosoof Mihai Martoiu Ticu.

Forum voor Democratie ontneemt migranten hun stem Beeld Eva Straver

In een interview met Playboy dreigde Gerard Joling met een burgeroorlog, als hij zijn zin niet krijgt over migranten. Thierry Baudet profiteerde van dit interview om opnieuw in de media te verschijnen met een oud idee van een wetsvoorstel: de 'Wet Bescherming Nederlandse Waarden'.

Waarom noemt hij de wet 'Nederlandse waarden'? Waarom niet 'belangrijke waarden', of 'superieure waarden', of 'fundamentele waarden'? Al deze benoemingen zijn mogelijk, maar Baudet kiest 'Nederlands' met opzet om minderheden te kunnen domineren en onderdrukken.

Stelt u zich voor dat een ultraconservatieve SGP'er zou zeggen: "We moeten vrouwen en homo's discrimineren. Immers de Nederlandse waarden zijn christelijk en in de Bijbel worden vrouwen en homo's gediscrimineerd."

Een andere burger, Pietje Puk, kan roepen: "We moeten de slavenhandel invoeren, omdat koopmansgeest een Nederlandse waarde is. We hebben immers lang slavernij gehad. Alleen sinds de cultuurmarxisten alle instituties hebben geïnfiltreerd, hebben ze de burger gebrainwasht dat slavernij slecht is."

Zowel de SGP'er als Pietje Puk hoeft slechts de autochtone meerderheid te overtuigen dat hun voorgedragen waarden echte Nederlandse waarden zijn. Ze hoeven niet te bewijzen dat hun waarden beter zijn.

Echte Nederlanders
Baudet doet dit met opzet, om minderheden het recht te ontnemen om mee te doen in het democratische debat. Want stel dat ik ­- als migrant - ook over deze waarden wil debatteren en roep dat slavernij inferieur is, of dat we vrouwen en homo's niet mogen discrimineren, dan zal Baudet zeggen: "Zwijg, want je bent geen Nederlander. Slechts Nederlanders beslissen welke waarden Nederlands zijn."

En stel dat ik zou zeggen: "Maar slavernij is on-Nederlands." Dan zou Baudet kunnen roepen: "Zwijg, want slechts de echte Nederlander weet welke waarden echt Nederlands zijn."

Mihai Martoiu Ticu, filosoof, tevens afgestudeerd in Internationaal Recht. Beeld Mihai Martoiu Ticu

Dus door de waarden Nederlands te noemen veroorzaakt Baudet een dominantie van de autochtonen over de allochtonen. De autochtonen beslissen onderling en dicteren welke waarden Nederlands zijn. De allochtonen houden hun bek en poetsen een plee.

Irrationeel
Als toelichting op de wet die hij wenst, zegt Baudet dat migranten irrationeel en dogmatisch zijn: ze plaatsen religie boven de wet. Maar Baudet grondt zelf zijn wet in een irrationeel dogma.

Laat ik dit met een gedachte-experiment illustreren. Stelt u zich voor dat u in een woestijn vertoeft met twee andere mensen, in een auto. Jullie zoeken water. U kijkt op Google Maps en zegt dat het water links ligt. De andere twee zeggen: "Nee, we gaan naar rechts omdat we een nieuwe religie aanhangen, met de naam Waterrechts. In ons heilig boek staat dat het water altijd rechts ligt."

Jullie als driekoppige maatschappij gaan naar rechts en u komt om van de dorst, omdat zij een dogmatisch element in het debat hebben gebruikt, een element dat hen immuun maakt voor rationele argumenten. Ook als u het overleeft en nadat u hun argument hebt geslikt, heeft u hun onwettige macht gegeven over u. De andere twee kunnen hun heilige boek ook in de toekomst als smoes gebruiken om hun wil op te leggen.

Dogmatische troefkaart
Op dezelfde manier trekt Baudet een dogmatische troefkaart uit de mouw. Als hij de waarden bijvoorbeeld superieur zou noemen, zou ik misschien kunnen aantonen dat ze niet superieur zijn, of ik zou nog betere waarden kunnen voorstellen. Door de waarden Nederlands te noemen, beschermt hij deze waarden tegen elke mogelijke rationele weerlegging, hij maakt ze taboe.

Hij verzekert ook zijn toekomstige winst, want hij kan al zijn voorstellen als 'Nederlands' benoemen en aan ons zonder debat opleggen. Hij maakt ook Nederland nationalistischer, want de debatten zullen niet gaan over de vraag of de voorstellen goed zijn, maar slechts of ze wel Nederlands zijn. Valsspeler.

Thierry Baudet Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden