Han Lips

The Passion: Jezus voelt zich thuis in Groningen

Han Lips
null Beeld anp
Beeld anp

'The passion,' wat je vrij goed zou kunnen vertalen met 'De passie', is een productioneel spektakelstuk. Het was ontzettend knap dat dat vlekkeloos leek te verlopen. De cast deed het heel goed, beter dan casts in voorgaande jaren. Uitschieters: Jan Dulles als Jezus en zeker Jamai Loman als Judas. Loman is een fantastische zanger. En hij kan acteren. Dulles kan dat niet.

Beau van Erven Dorens was een ontspannen verteller. Hij zei dat Jezus zich in Groningen thuis zou hebben gevoeld. De reden: de Groningers voelen zich achtergesteld en de bestuurders kiezen voor hun eigen hachje. Een paar jaar geleden hoorden we dat Jezus zich thuis voelde in Den Haag, omdat dat 'de stad van recht en vrede' is. Bedenk nu zelf waarom Stadskanaal en Amsterdam ook geschikt zijn.

Sommige van die Nederlandstalige popnummers pasten zo goed in het verhaal dat ze voor de gelegenheid geschreven leken: 'Hou me vast' van De Dijk (Jezus) en 'Margherita' als duet van Jezus en Judas. Dat Jezus en Pontius Pilatus (niemand minder dan Jack van Gelder) 'Zwart wit' van Frank Boeijen zongen, paste dan weer niet.

De passie is ernstig, maar op zeker moment zagen we een scène waarin Jezus aan een kraampje brood kocht van Sylvana Simons. Terzijde stonden twee heren wat te eten: Henny Huisman en Jacques d'Ancona, die zo hun vijf seconden zendtijd kregen. Van Erven Dorens en steller dezes konden even hun lachen niet houden.

Han Lips is sinds begin jaren '90 tv-criticus bij Het Parool. Vanaf deze week verschijnt zijn dagelijkse bijdrage ook online. Lips is te bereiken op hanlips@parool.nl.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden