PlusThomas Acda

Terug naar voor alles misging: Chelsea-Ajax

Thomas Acda
Thomas Acda Beeld Artur Krynick
Thomas AcdaBeeld Artur Krynick

Sinds mijn zoon het huis uit is, verlies ik het belangrijkste gevecht in huis. Voetbal kijken. Mijn dochter houdt ook van voetbal dus we waren altijd drie tegen één. Maar nu er een stem op kamers is, grijpt mijn vrouw haar kans.

‘Of zullen we Wie is de Mol? kijken?”

Wie is de Mol? kijken? Waarom? Ajax speelt tegen Utrecht voor de beker! Maar op televisie zie ik al types die op gekleurde fietsjes door China scheuren en op een hangbrug rekenoefeningen doen. Begrijp me niet verkeerd, ik kijk heel graag naar Miljuschka. Ik kijk momenteel liever naar Miljuschka dan naar Ajax. Als ze kookt! Nog sterker, ik zou willen dat Ajax weer eens ging koken. Mooie dingetjes serveren. Maar wat krijg ik? Miljonairsgemiep.

Als ze niet al geblesseerd zijn, dan maken ze wel wegwerpgebaartjes dat het de ander zijn schuld is. Nathan maakt toch ook geen wegwerpgebaartjes? Die scheert gewoon nog een keer al het haar af waar ie zelf bij kan en gaat door! Buddy Vedder, ik ken hem niet, maar ik heb langzamerhand ­liever hem op rechtsachter dan de man wiens naam we niet noemen, omdat hij voor rode vlekken in de nek zorgt. Omdat ie per seizoen wel drie, vier keer een strafschop weggeeft en rood krijgt. Veltman krijgt verdomme elke wedstrijd wel een rood scherm! Ja, ik noem hem wel, anders verwart u hem nog met die andere tatoeageverzamelaars. Hier, Ron! Rob, sorry!

Rob praat nog langzamer dan wij verdedigen. “Ik heb hier twintig euro… Jij hebt twintig euro… Samen hebben we… veel meer dan twintig euro…” Maar hoor je hem piepen als de plaatjes van de hitte van zijn arm glijden? Nee. En hij laat ook niet steeds iedereen struikelen, zodat ze kunnen blijven liggen tot het gras om hen heen groeit.

Ik heb trouwens jarenlang met De Mol ­gedaan wat ik ook bij Ajax deed. Zolang ik niet inging op hun uitnodiging, kon ik denken dat ik een goeie mol zou zijn. Niet dat Ajax me ooit heeft gebeld, maar ik voorzie nu toch een reële kans.

“Thomas, weer meer geblesseerden. Kun jij woensdag?” Nou nee, ik mag niet eens kijken, laat staan meedoen.

De tv wordt uitgezet. De Mol is nog niet afgelopen, laat staan gevonden, maar die kleine verrader moet naar bed.

“Ik denk dat Nathan de mol is.”

“Nee joh, Leo!”

“Nee, Leonie gaat eruit. Ik heb deze ­gisteren al gezien.”

Sorry?! Het was nog een herhaling ook! Maar wel een goed idee. Terug naar voor alles misging. Chelsea-Ajax. En ik zet de tv uit bij 1-4.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van ‘de’ Amsterdammer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden