Marcel Levi Beeld Artur Krynicki
Marcel LeviBeeld Artur Krynicki

Terug naar kantoor, of is thuiswerken de toekomst?

PlusMarcel Levi

Ik zal het maar ruiterlijk toegeven: ik was nooit een groot voorstander van thuiswerken. Ik had altijd het idee dat mensen thuis niet goed in staat zouden zijn zich op hun werk te concentreren en dat ze lastiger bereikbaar zouden zijn voor vragen. Of dat ze vooral bezig zouden zijn de hond uit te laten, de kinderen van school te halen of de auto naar de garage te brengen. De afgelopen weken ben ik radicaal van gedachte veranderd.

Met de noodgedwongen explosie van thuiswerken door de coronavirusepidemie bemerkte ik dat collega’s thuis net zo veel werk verzetten en resultaten bereiken als toen ze nog op hun normale werkplek aanwezig waren. En dit geldt niet alleen voor administratief werk: veel activiteit van artsen en verpleegkundigen (zoals belspreek-uren, correspondentie of het beoordelen van röntgenfoto’s) blijkt ook uitstekend vanuit huis te kunnen gebeuren. Volgens het Sociaal en Cultureel Panbureau werkte vóór de coronacrisis al ruim twintig procent van de werknemers gemiddeld één dag in de week thuis.

Door de epidemie nam thuiswerken een enorme vlucht en doet een aanzienlijk percentage van de mensen hun werk nu grotendeels vanuit huis. Of ze komen één of twee dagen per week naar het werk om dingen te doen die thuis niet kunnen, deel te nemen aan werkoverleg of om sociale contacten met collega’s op peil te houden.

Volgens het blad Intermediair zegt 70 procent van de werkers thuis productiever te zijn dan op kantoor. Natuurlijk zijn er mensen die thuis veel tijd besteden aan rondlummelen en telkens afgeleid zijn door snacks in de koelkast of een praatje met de buurvrouw. Maar het is aannemelijk dat diezelfde mensen op kantoor ook al niet veel deden en een aanzienlijk deel van hun tijd doorbrachten met internetten, heen en weer naar de koffiemachine lopen of iedereen van het werk houden met onbenullige kletspraatjes.

Een extreem voordeel van thuiswerken is natuurlijk dat je reistijd en files vermijdt en kunt beginnen en eindigen wanneer dit het beste uitkomt. Veilige toegang tot computersystemen is allang geen issue meer, kantoortelefoons kunnen moeiteloos worden omgeleid naar mobiele nummers, en iedereen begint inmiddels een beetje te wennen aan videovergaderen. Met bijkomend voordeeltje dat die irritante collega’s die altijd menen iets te moeten zeggen nu het grootste deel van de tijd op ‘mute’ staan.

Voor werkgevers scheelt het kantoorruimte en reiskostenvergoeding. Tezamen met een lichte toename in productiviteit berekenden onderzoekers van de London School of Economics dat thuiswerken per werknemer al snel 1500 euro oplevert.

Toch weer bijzonder dat er een venijnig virusje voor nodig is om tot het besef te komen dat medewerkers, die je ingewikkelde klussen toevertrouwt, ook het vertrouwen verdienen dat ze op een thuiswerkplek net zo effectief zijn als onder het wakend oog van een supervisor.

Marcel Levi is Ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Reageren? m.levi@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden