Han Lips

Terug naar 'De Scheetjes' op Bonaire in Ik Vertrek

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Ik Vertrek imiteert Robert ten Brink in deze donkere dagen - en doet dat goed.

Han Lips
Ik vertrek, NPO 2 Beeld
Ik vertrek, NPO 2Beeld

Wat Lips betreft is elke gelegenheid goed om terug te blikken op de meest opzienbarende uitzendingen van Ik Vertrek. Het kersttweeluik van dit jaar leek hem bovendien een mooi excuus om het traditionele decemberbezoek van schoonmoeder naar het nieuwe jaar uit te stellen.

Voor het slotdeel van de dennennaalddubbel speelde Ik Vertrek op zeker met het terughalen van Hans en Karin ten Böhmer. Het echtpaar, van wie beiden zijn behept met een stem als een Van Nellefabriek en een overdosis on­gefundeerd optimisme, vestigde zich twee jaar geleden op Bonaire.

Dat gebeurde volgens het traditionele Ik Vertrek-recept: geheel onvoorbereid. Voor de beoogde adventure mini-golfbaan waren al wel bovenmaatse sprookjesfiguren besteld, maar was nog geen bouwgrond aangekocht.

En dat bleek eenmaal aan de andere kant van de oceaan - voor de kijker natuurlijk niet verrassend - ook nogal lastig. Dat het koppel elkaar in alle minigolfmisère bleef aanspreken met 'scheet' droeg slechts bij aan de mythevorming.

Toch lukte het 'De Scheetjes' om de avonturenversie van midgetgolf (Scheet 1: "Ik ben gek op rotspartijen en watervallen") in de Caribische Zee op de kaart te zetten. De zaken gaan tegenwoordig goed. Zo goed, dat een bezoek aan zwangere dochter Shirley en haar volledig in zwart-wit uitgevoerde interieur er zelfs in december niet in zit.

"De familie, gourmetten, dat mis je toch."

Maar wat Robert ten Brink kan, kunnen wij ook, moeten ze op de redactie hebben gedacht. En dus vloog moeder Scheet terug naar Schiedam om daar in de gang van de galerij­flat in een daverend gesnik uit te barsten.

Voorspelbaar? Jazeker.

Maar dat maakte Lips, die op 31 december al meer dan 25 jaar Happy New Year van ABBA opzet als de klok twaalf heeft geslagen, nu even niets uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden