Televisiemakers zijn gek op Downers

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de vierdelige serie De Laatste Downer deinst niet terug voor lastige vragen.

Sjoerd probeerde tijdens de Amsterdam Fashion Week een plaats op de catwalk te scoren voor Eveline. Beeld EO
Sjoerd probeerde tijdens de Amsterdam Fashion Week een plaats op de catwalk te scoren voor Eveline.Beeld EO

Een zekere argwaan is op zijn plaats bij een EO-programma over mensen met Down: de onderliggende boodschap is toch altijd dat je niet mag ingrijpen bij Gods schepsels, en al helemaal niet vóór de geboorte.

Maar de vierdelige serie De Laatste Downer deinst niet terug voor lastige vragen. Zo kwam in de eerste aflevering de NIP-test al aan bod, de controversiële test waarmee het downsyndroom voor de geboorte kan worden opgespoord. De titel van de serie verwijst dan ook naar het gegeven dat er steeds minder mensen met Down worden geboren. Dat zou jammer zijn, want televisiemakers (en kijkers) zijn gek op Downers, van Paul de Leeuw tot Johnny de Mol. Ook De laatste Downer heeft weer twee welbespraakte downers, Sjoerd en Eveline, als boegbeelden.

In de derde aflevering stond de vraag centraal of imperfectie nog wel is toegestaan in de moderne samenleving. Eveline wilde weten of haar gezicht door een operatie minder 'Down' kon lijken en na veel moeite lukte het de programmamakers een plastisch chirurg te vinden die voor de camera een oordeel wilde vellen. Zowel de voordelen als de nadelen van het ingrijpen in Gods schepping ná de geboorte kwamen hierbij aan bod.

Ondertussen probeerde Sjoerd tijdens de Amsterdam Fashion Week een plaats op de catwalk te scoren voor Eveline, in navolging van Jamie Brewer, vorig jaar het eerste Amerikaanse model met Down op de catwalk. Het bleek nog knap lastig: niet omdat Eveline Down had, beweerde iedereen, maar omdat ze 'niet lang genoeg' was.

Gelukkig durfde één modeontwerper, Duran Lantink, de gok wel te wagen. En toen Eveline dan eindelijk als eerste Nederlandse downmodel over de catwalk huppelde, leverde dat een oprecht ontroerend moment op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden