PlusMarcel Levi

Tel uw stappen en ken uw gezondheid

Marcel Levi
Marcel Levi Beeld Artur Krynicki
Marcel LeviBeeld Artur Krynicki

De junior dokters in onze ziekenhuizen in Londen hebben gemeten dat ze bijna 20.000 stappen zetten tijdens een drukke 8 uur durende avond- of weekenddienst. Dat is equivalent aan 15 kilometer. Ik herinner me dat artsen in opleiding tot specialist in het AMC een aantal jaar geleden op ongeveer hetzelfde uitkwamen.

Dit is een goede aanwijzing dat artsen in het ziekenhuis niet alleen een intellectueel en psychologisch intense job hebben, maar dat ze ook fysiek in goede conditie moeten zijn. Na een druk weekend hoef je dan echt niet meer naar de fitness, hoewel nog een beetje extra sport bij velen wel helpt om een heftige dienst mentaal te verwerken.

Het goede nieuws is dat er een duidelijk verband is tussen lichaamsbeweging en gezondheid, of zelfs overleving. En dat geldt niet alleen voor jonge mensen, maar des te meer voor ouderen. Vaak wordt gezegd dat iedereen minstens 10.000 stappen per dag zou moet zetten. Een recent onderzoek toont dat ook minder grote aantallen stappen per dag zinvol zijn voor een oudere groep.

Bij meer dan 18.000 vrouwen met een leeftijd rond de 70 jaar werd gedurende een week het aantal stappen per dag geteld met een kleine pedometer. De deelneemsters maakten gemiddeld 5000 stappen (circa 4 kilometer) per dag.

Vrouwen die dit gemiddeld aantal stappen haalden, hadden een 50 procent grotere kans om 5 jaar later nog in leven te zijn dan zij die minder dan de helft van dit aantal stappen per dag maakten. Daarentegen hadden de vrouwen die meer dan 8000 stappen per dag maakten een extra 10 procent overleving.

Het is natuurlijk wel een beetje kip-en-eiverhaal want het is –ondanks correctie hiervoor – aannemelijk dat minder gezonde vrouwen om die reden al minder stappen zetten en een grotere kans op overlijden hebben. Aan de andere kant is het aantal stappen dat je per dag zet een aardige maat voor hoe fit je (nog) bent.

Dit lijkt ook te werken voor mensen met een minder goede gezondheidssituatie. Niet alleen het aantal stappen per dag maar ook de gemiddelde loopsnelheid voorspelt gezondheid in de jaren daarna. Bij een groep 70-plussers met een chronische bloedziekte was er een sterk verband tussen de normale loopsnelheid en het aantal ziekenhuisopnames en overleving in de jaren daarna.

De gemiddelde loopsnelheid in de groep was 2,5 kilometer per uur en elke afname met 0,3 km/uur hiervan was geassocieerd met 30 procent meer ziekenhuisopnames in het jaar daarna of een 20 procent afname van overleving.

Het aantal passen per dag en de gemiddelde loopsnelheid (simpel via je mobiele telefoon te meten) zijn dus aardig accurate en heel simpele maten om globaal iemands gezondheidssituatie vast te stellen. Daar heb je geen ingewikkeld laboratorium­onderzoek of total body scans voor nodig. Het kan wellicht ook worden gebruikt om mensen te identificeren die wat extra aandacht nodig hebben.

Reageren? m.levi@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden