opinie

'Tel Aviv is vrijzinnig, lijkt op Amsterdam en is een stedenband waard'

De voorgenomen stedenband van Amsterdam met Tel Aviv heeft niets te maken met steun aan de Israëlische regering, schrijft Ronny Naftaniel op de opiniepagina van Het Parool.

Ronny Naftaniel
Samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv kan opsteker zijn voor de LHBT-gemeenschap Beeld epa
Samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv kan opsteker zijn voor de LHBT-gemeenschapBeeld epa

Amsterdam heeft stedenbanden met Peking (de hoofdstad van een land dat vierduizend doodstraffen per jaar voltrekt ), met Sisli in Turkije (het land waar de meeste journalisten ter wereld gevangen zitten) en Casablanca in Marokko (dat de Westelijke Sahara bezet houdt) en nog nooit heeft iemand daar een woord aan vuil gemaakt. Maar nu Amsterdam op een evenwichtige wijze wil gaan samenwerken met Tel Aviv en Ramallah is voor anti-Israël-activisten het hek van de dam. Het Parool gaf dinsdag op deze pagina een bloemlezing van hun ongenoegen en vanavond is er zelfs een demonstratie bij het stadhuis.

De critici baseren hun protest vooral op oude voorvallen, of op het beleid van de huidige Israëlische regering. Dat slaat nergens op. Stedenbanden betreffen nu eenmaal geen regeringen, maar hoofdsteden en handelssteden uit zogenoemde acquisitielanden.

Vrijzinnig
Bij het dictatoriale China kun je misschien nog beweren dat het verschil tussen het gemeentebestuur van Peking en de landsregering minimaal is, maar dat geldt niet voor de democratie Israël en Tel Aviv. Die stad met zijn 420.000 inwoners is ongekend vrijzinnig en lijkt in vele opzichten op Amsterdam. Zo stemden een ruime meerderheid van de inwoners van Tel Aviv tijdens de Knessetverkiezingen op de oppositiepartijen, tegen Netanyahu.

Het is bizar om deze generatie inwoners van Tel Aviv de vlucht van circa twintigduizend Palestijnen uit Jaffa, 68 jaar geleden, aan te wrijven. Een vlucht die nota bene veroorzaakt werd doordat de Palestijnen zich gewapenderhand keerden tegen de VN-beslissing zowel een Joodse als een Palestijnse staat op te richten.

Aanvullen en bevruchten
De voorgenomen stedenband Amsterdam-Tel Aviv kan alleen maar positief uitwerken. Amsterdam is voortdurend op zoek naar nieuwe investeringen en hoogwaardige technologische ontwikkelingen. Die kun je vinden in groot Tel Aviv met zijn ruim tweeduizend hightechbedrijven. De stad is door de Boston Globe uitgeroepen tot tweede start-upstad ter wereld, na Sillicon Valley. Internationale bedrijven als Google, Motorola, Microsoft, EMC, Oracle en HP hebben er niet zo maar filialen opgezet.

Omgekeerd kan Tel Aviv van Amsterdamse bedrijven leren hoe je je kennis en producten beter in de markt kunt zetten. Ook op cultureel terrein kunnen beide steden elkaar aanvullen en bevruchten. Schrijvers, dansers, beeldend kunstenaars en musici delen vaak dezelfde achtergrond, opleiding en voorkeuren. In Amsterdam en Tel Aviv wonen vele nationaliteiten, die harmonieus en gelijkwaardig moeten kunnen samenleven. Een uitwisseling van de ervaringen hiermee is van groot belang. Tot slot zal de samenwerking van deze twee homovriendelijke steden een opsteker kunnen zijn voor de rechten van de LHBT-gemeenschappen in de hele wereld.

Dat Ramallah bij deze samenwerking betrokken is, valt toe te juichen. Wil er ooit een economische levensvatbare Palestijnse staat komen, niet afhankelijk van donaties, dan moet er geïnvesteerd en samengewerkt worden. Tel Aviv en Amsterdam kunnen die economische zelfstandigheid helpen bevorderen. Door gelijktijdig samen te werken met Tel Aviv en Ramallah draagt Amsterdam bij aan de toenadering tussen die twee steden. Daarmee kan een echte levensvatbare vrede alleen maar gediend zijn.

Het is bovendien een prachtige uitdaging voor burgemeester en oud-mediator Eberhard van der Laan. Het fanatieke protest tegen de voorgenomen stedenbanden is dan ook onbegrijpelijk. Niemand, en zeker de Palestijnen niet, wordt daar beter van.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie achter te laten.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden