Lezersbrief

'Tekin gunt omwonenden Schiphol vijf hele uren slaap'

Paroollezer Jan Daalman reageert op het plan van PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin voor minder nachtvluchten op Schiphol. Volgens hem vergeet Telkin een aantal belangrijke dingen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minder nachtvluchten in de hoop op steun voor de verdere groei van Schiphol. Dat is waar PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin voor pleitte in De Telegraaf van afgelopen weekend.

Hij is voorzitter van de Omgevingsraad die voor de kerst nog moet gaan beslissen over de toekomst van de regio Schiphol. In dat interview laat hij een ballonnetje op dat Schiphol voortaan maar dicht zou moeten tussen 01.00 uur 's nacht en 06.00 uur in de ochtend. Hij hoopt daarmee 10.000 nachtvluchten te kunnen schrappen. Dat zijn er nu nog zo'n 32.000.

Tekin gunt de bewoners van de regio Schiphol welgeteld vijf hele uren nachtrust. Hier zijn een paar dingen gaande. Ten eerste zal elke slaapexpert het er over eens zijn dat vijf uren nachtrust dik onvoldoende is. Het is op de lange termijn schadelijk voor de gezondheid doordat noodzakelijke slaapritmes keer op keer verstoord worden.

Daarnaast vergeet Tekin te melden hoeveel dagvluchten extra dit gaat opleveren na 2020. En hij vergeet helemaal te benoemen wat dit gaat betekenen voor de ruim 117.000 mensen die op dit moment al ernstig hinder ondervinden van de luchthaven. En dan heb ik het maar niet over het aantal bewoners dat 'gewoon' hinder ervaart.

Groei lijkt zo een onvermijdelijk concept. En dat is niet alleen de groei van de luchthaven, maar zeker ook de groei van het aantal mensen dat ziek zal worden en dat zal overlijden aan de gevolgen van dat slaap­gebrek en de huidige lucht- en geluidsverontreining in dit ­gebied.

Niet voor niets zegt het RIVM dat er nu al duizenden mensen per jaar sterven als gevolg van ­de luchtverontreiniging. Ik schaar daar de herrie van vliegtuigen ook onder. Geluidsoverlast, want dat is het, overlast, is luchtverontreiniging. Heel veel bewoners uit de Schipholregio kennen het wel. Zo'n vrachtvliegtuig dat rond halftwaalf, vlak voordat je in slaap valt, nog even voorbij dendert.

Als ik Tekin goed begrijp, gaat dat nog veel meer gebeuren en wel tot één uur in de nacht. Laat ik ook eens een ballonnetje op­laten voor onze vertegenwoordigers. Geen nachtvluchten meer tussen 00.00 uur en 07.00 uur in de ochtend en een groei met precies even veel dagvluchten als er aan nachtvluchten geschrapt wordt.

Daar moet een Omgevingsraad met al die vertegenwoordigers uit de regio toch uit kunnen komen.

Jan Daalman, Aalsmeer, bewoner onder de Zwanenburgbaan

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden