Opinie

'Tandeloze adviescommissies catastrofaal voor de stad'

Stap af van het heilloze plan van tandeloze adviescommissies, schrijven bestuursleden van Buurtorganisatie 1018. Het is catastrofaal voor de stad.

De gemeente zal een slag moeten maken om opener te worden en meer rekening te houden met signalen uit de stad Beeld Maarten Brante
De gemeente zal een slag moeten maken om opener te worden en meer rekening te houden met signalen uit de stadBeeld Maarten Brante

De gemeente Amsterdam wil een nieuwe bestuursstructuur waarmee de democratie wordt versterkt. Betere samen­werking tussen stadsdelen en het college van b. en w., meer naar buiten gericht bestuur, meer ruimte voor participatieve democratie en meer lokaal gericht beleid. Hoopvol dus.

Maar wat krijgen we? De stadsdelen verliezen autonomie. Elk stadsdeel krijgt drie benoemde bestuurders zonder beleidsruimte en zonder budget. En dat dagelijks bestuur krijgt een adviescommissie bestaande uit gekozen burgers.

Losse individuen, die zich kenbaar maken of die via de politieke partijen worden geworven. Zij hebben de taak te kijken en te luisteren, en mogen een geheel vrijblijvend advies geven. Geen macht, geen bevoegdheden.

Goede participatie
Vroeger werden de actieve betrokken bewoners geïnformeerd, ondersteund en gefaciliteerd door een structuur van wijkcentra, gesubsidieerd door de gemeente. Essentieel voor goede participatie. Dat stelsel is effectief ontmanteld, zij het niet in alle stadsdelen en gebieden op dezelfde manier. Maar per saldo zijn we aanbeland in de laatste fase.

Dat is erg voor de actieve bewoners. Maar erger: het is catastrofaal voor de stad, voor de kwaliteit van het bestuur. Zonder ruimte en respect voor de stem van de kritische burger wordt het schraalhans keukenmeester met de democratie.

Realiseert de gemeenteraad zich wel dat zij verantwoordelijk is voor een goede burgerparticipatie? Wat zou zij moeten doen om ervoor te zorgen dat op lokaal niveau burgers effectief hun stem kunnen laten horen?

Ten eerste: vergroot het vertrouwen tussen burgers en bestuur.

De komende jaren zal de gemeente zelf een grote slag moeten maken om opener te worden en meer rekening te houden met signalen uit die samenleving. Voorkom dat burgers het gevoel hebben altijd tegen de bierkaai te vechten.

Bestuurlijk wangedrocht
Stop met het laten prevaleren van de belangen van grote ondernemers, horeca of toeristenindustrie. Geef nooit meer zonder serieuze consultatie met bewoners vergunningen af voor projecten die niet binnen het bestemmingsplan passen. Weeg het belang van bewoners veel zwaarder en vanzelfsprekender mee bij het vaststellen of wijzigen van bestemmingsplannen.

Ten tweede: stap af van het heilloze plan van de tandeloze adviescommissies. Bespaar ons een volgend bestuurlijk wangedrocht.

Ten derde: stimuleer en koester tegenspraak. Beschouw inspraak, zienswijzen en inhoudelijk protest als positieve bijdragen aan het democratische proces. Organiseer debatten over ­thema's die relevant zijn voor visie- en beleidsontwikkeling. Betrek bewoners in een vroeg stadium bij grote projecten.

Bewoners­initiatieven
En last but not least: creëer de voorwaarden die nodig zijn om burgers samen te laten komen en hun stem te laten horen. Met het wegvallen van eerst de deelraden en nu de bestuurscommissies komt geld beschikbaar. Het wegbezuinigde buurtwerk kan er opnieuw mee tot leven worden gewekt.

Zorg vanuit de centrale stad voor ruime budgetten voor bewoners­initiatieven. De bestaande 22 gebieden van de stad hebben al een structuur voor bewoners­inbreng.

De organisatie ervan is overal verschillend en ook de onderwerpen en de behoeftes verschillen per gebied, maar dat geeft niks. Het betekent dat maatwerk noodzakelijk is.

André Agterof, Petra Catz,
Bart Uitdenbogaart, Buurtorganisatie 1018

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden