PlusRepubliek Amsterdam

Sylvana Simons zei tenminste nog sorry

Ruben Koops
Ruben Koops artikel roze groot Beeld Artur Krynicki
Ruben Koops artikel roze grootBeeld Artur Krynicki
Ruben Koops Beeld Artur Krynicki
Ruben KoopsBeeld Artur Krynicki

In het stadhuis komt de politie regelmatig ter sprake. Zo ook na de uit de hand gelopen entrada van fanatieke voetbalfans vorige week, voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Juventus.

De bijeenkomst, die een feest had moeten worden, liep uit op rellen, negen gewonde agenten, tientallen arrestaties en een veelvoud aan natte trainingspakken vanwege de inzet van een waterkanon.

Supportersverenigingen waren woedend, zij vonden dat de politie veel te hard had ingegrepen nadat er wat vuurwerk was afgestoken. En het stadhuis? "Ik wil graag benadrukken dat de politie in Amsterdam bijzonder professioneel is," aldus D66-raadslid Reinier van Dantzig.

Ook de PvdA vond de conclusies van de boze supporters onterecht, zei PvdA-raadslid Sofyan Mbarki. "Volgens mij is dit niet het soort debat dat we hier moeten voeren. (...) Er wordt onderzoek naar gedaan. We voeren dus een debat terwijl we er nog helemaal geen informatie over hebben."

En dan was er nog burgemeester Halsema. Zij ging pal achter de dienders van de Eenheid Amsterdam staan. "Dit is niet waarom je agent wordt. Dit is juist niet waarom je agent wordt. Je wordt agent omdat je mensen wilt dienen en beschermen en omdat je de stad veiliger wilt maken en boeven wilt pakken. (...) Maar in de tussentijd denk ik dat deze agenten ons inlevingsvermogen en niet ons oordeel verdienen."

Dikke mik dus tussen het stadhuis en de politie? Mis. De uitspraken hierboven komen uit een heel ander debat over de politie, op 13 februari. Wie de notulen van dat debat terugleest, zou verwachten dat de Amsterdamse politiek de politie ook steunt vanwege de rellen bij de Arena.

Maar het tegendeel is waar. Coalitiepartijen D66 en PvdA vroegen deze week om opheldering en openheid van zaken, vanuit het vermoeden dat de Amsterdamse politie te rigoureus zou hebben opgetreden tegen de Ajaxaanhang. Ook burgemeester Halsema hield zich op de vlakte. Zij kondigde zelfs een onafhankelijk onderzoek aan naar het politieoptreden.

Dat klinkt nobel, maar voor de agenten voelt dat natuurlijk als een mes in de rug. Vooral omdat Halsema's ambtenaren aan tafel zaten toen werd afgesproken dat er dit seizoen rond voetbalwedstrijden geen vuurwerk meer geto­lereerd zou worden.

Plaatsvervangend eenheidscommandant Jan Pronker verwoordde het treffend toen hij zijn collega's verdedigde in de raadszaal: "Het dilemma was: als er nu opnieuw gewonden ­waren gevallen zoals bij de vorige entrada, was iedereen over ons heen gevallen. Nu hebben we het ook niet goed gedaan."

Hoe het inmiddels gaat met de negen gewonde agenten is niet bekend, voornoemde politici hebben er in het debat niet naar gevraagd.

De warme citaten van Van Dantzig, Mbarki en Halsema die hierboven zijn gebruikt, komen uit een debat op 13 februari, waarin zij kritiek op de politie juist verwerpen.

Toen was het Sylvana Simons die kritisch was op de politie, nadat agenten een geesteszieke man met een nepwapen hadden neergeschoten op het Westeinde en een omstander daarbij gewond raakte.

Simons verontschuldigde zich tenminste nog voor de botte manier waarop ze die kritiek in eerste instantie had verwoord. Voor Simons was er geen enkele ruimte om kritiek of scepsis te uiten over de politie, waarna haar werd toegebeten dat zij moest gaan zitten en zich nederig moest gedragen.

Maar nu een paar supporters een blauwe plek hebben na een tik van de lange lat, is het stadhuis te klein. Ja, er liepen gezinnen met kinderen door de mensenmassa, maar de vraag zou moeten zijn wat die ouders daar deden met hun kroost aan­gezien de politie tot drie keer toe met grote megafoons had gewaarschuwd dat er geweld zou worden gebruikt.

Onderzoek waarom ouders hun kinderen in hemelsnaam bij een entrada in de buurt laten komen. Maar laat de politie, in dit geval, alsjeblieft met rust.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden