Han Lips

Sunny Bergman schotelt een nieuwe portie onbehagen voor

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Wit Is Ook Een Kleur.

Han Lips
Wit Is Ook Een Kleur Beeld NPO 2
Wit Is Ook Een KleurBeeld NPO 2

De 'witte mens' die na de beladen zwart-of-niet-Piet periode dacht verlost te zijn van een sluimerend schuldgevoel, kreeg zondag in Wit Is Ook Een Kleur doodleuk een verse portie onbehagen opgeschept van Sunny Bergman.

Na de documentaire Zwart Als Roet, die Bergman twee jaar geleden maakte over de onbewuste vooroordelen ten opzichte van huidskleur, ging het zondag over het witte privilege.

Witte mensen zijn namelijk niet alleen minder kleurenblind dan ze zichzelf toeschrijven. Ze zouden ook blind zijn voor de voordelen die zij door hun witte huidskleur ondervinden, omdat zij dat als vanzelfsprekend ­ervaren.

In een experiment met dertig kinderen tussen de vier en zeven vraagt Bergman of ze kunnen aanwijzen welke pop het slimst is, de zwarte of de witte? Driekwart kiest voor de witte pop.

Als het gaat om wie het meeste straf krijgt, wordt de zwarte pop het meest naar voren geschoven. "Dit is een indiaan, een donker blut mens die een beetje dom is."

Toegeven dat racisme in ons schuilt, omdat we ermee zijn opgevoed en er nog steeds mee opvoeden, dat viel de witte mens zwaar bleek al snel uit de discussies in de documentaire, maar ook op Twitter.

Het deed Lips denken aan een ruzie die hij laatst had met mevrouw Lips. In zijn slaap had hij iets naars gezegd en dat was bepaald niet in goede aarde gevallen.

Mevrouw Lips was laaiend, maar toch voelde de aanval onterecht, een verontschuldiging zou niet op zijn plaats zijn. Het was toch niet bewust geweest? Pas als dit op klaarlichte dag was gebeurd, telde het mee.

De documentaire laat zien hoe Nederland voor een groot deel nog in een diepe slaap verkeert, zich van geen kwaad bewust, niet wetende wat het allemaal uitkraamt en daarmee teweegbrengt en in stand houdt. Iets om te overpeinzen, tijdens een witte kerst.

Lees ook een interview met Sunny Bergman over Wit Is Ook Een Kleur: 'Ik ben erachter gekomen dat het een ultiem privilege is om maatschappijkritisch te zijn.' [+]

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden