Lezersbrief

'Stuur alle kinderen naar dezelfde school'

Als wij kerk en staat gescheiden willen houden, hoe logisch is het dan om ook kerk (of correcter: religie) van school te scheiden? Dit vraagt Helcia Cino zich af in een ingezonden brief.

Helcia Cino
'Hoe logisch is het om ook religie van school te scheiden?' Beeld anp
'Hoe logisch is het om ook religie van school te scheiden?'Beeld anp

Een oom van me, hij is inmiddels al lang dood, was ooit verliefd op een mooi meisje. Het zal rond 1950 zijn geweest. Maar o ellende, zij was katholiek en hij hervormd. Vaarwel mooi meisje!

Veel zagen ze elkaar trouwens niet want hij ging naar de hervormde school, kerk, voetbalvereniging en keek naar de NCRV. Zij bezocht exact dezelfde instellingen, maar dan de katholieke versie. Die tijd is voorbij, we zijn ontzuild. We trouwen met wie we maar willen en kijken allemaal naar Heel Holland bakt van Max en Zomergasten van de VPRO.

De laatste zomergast was Mark Rutte. Hij stelde: woon je in Nederland, dan ben en gedraag je je Nederlands. Wil je Turks zijn, dan ga je beter naar Turkije, dan hoor je hier niet. Ferme taal van onze premier.

Herrie schoppen uit onvrede
Maar als kleine Achmed vrijdag naar de moskee gaat en zaterdag naar bakker Istanbul en vervolgens maandag naar de islamitische school... hoe moet hij zich dan Nederlander voelen? Geven we Achmed zo wel de kans? En, even belangrijk, hoe leren wij Achmed kennen?

Het mes snijdt aan twee kanten. Er zijn ouders die kiezen voor een islamitische school omdat hun kind op een reguliere school wordt gediscrimineerd, minder kansen krijgt. Er zijn jongeren die herrie schoppen uit onvrede.

Stap in de goede richting
Ze voelen zich niet serieus genomen. Want met hun Turkse of Marokkaanse naam kunnen ze het schudden op de arbeidsmarkt. Hoe pakken we het aan? Simpel zal het niet zijn maar een aanpassing van de Wet Vrijheid van Onderwijs, zoals ook eerder voorgesteld op deze pagina's, lijkt mij een stap in de goede richting.

School is een verplicht (en betaald) onderdeel van de staat. Als wij kerk en staat gescheiden willen houden, hoe logisch is het dan om ook kerk (of correcter: religie) van school te scheiden?

Vrijdags gaat Ahmed naar de moskee, zaterdags Benjamin naar de synagoge, en zondags gaat Piet naar de kerk. Prima. Misschien bezoeken ze ook nog een zaterdag- of zondag-­schooltje, ook prima. Maar dan, doordeweeks, alles door elkaar, op één school! Of dat nu een montessori-, een dalton- of een democratische school is, zolang ze maar naast elkaar zitten. Leren ze elkaar een beetje kennen.

We leven in een 'samenleving', niet in een 'langselkaarleving'.

Helcia Cino, Amsterdam

Lees verder: 'Geloof is een privézaak, geen overheidstaak'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden