Lezersbrief

‘Studenten feesten op de Noordermarkt, ik mag Tozo aanvragen’

Afgelopen zaterdag heb ik met groeiende verbijstering gezien hoe ’s middags gaandeweg een soort feest der ontmoeting ontstond van groepen jonge mensen op en rond de ­Westerstraat, schrijft Annemieke de Haan in deze ingezonden brief.

null Beeld Jakob Van Vliet
Beeld Jakob Van Vliet

Met flesjes bier en ­bekers wijn in de hand hadden ze het reuze gezellig. Waar kwamen deze mensen vandaan? En vooral: waarom wordt er niet ingegrepen? Dit waren geen klanten van onze markt. Maar ze stonden er wel. Letterlijk op, en figuurlijk in de weg bij de toegang van de Noordermarkt.

Ik heb gezien hoe vier hosts van de gemeente een kwartier lang bij de fietsen stonden en toekeken naar de gezelligheid op straat. En niet in actie kwamen. Geen enkele poging. Ik heb ze aangesproken, maar ‘we kunnen niets doen’ en ‘we hebben het al gemeld’ werd mij gezegd.

De coronaregels werden grof overtreden en tot mijn grote verbazing grijpt de overheid niet in. De drukte op de Noordermarkt heeft de hele ­coronatijd al onze aandacht en zorg. Als het te druk wordt op de markt, zal de gemeente de markt sluiten.

In goed overleg met gemeente, met ­medewerking van mijn collega’s en goede wil van onze klanten lukt het ons om de Noordermarkt open te houden. Zo wijzen we de klanten op de te houden afstand, kun je niet meer op de markt eten en vragen we aan klanten om door te lopen. Klanten werken mee en tonen begrip.

Dat gold niet voor de feestvierders. Met een drankje in de hand kwamen ze de Noordermarkt op, daar was nog ruimte. Ze lieten zich niet wegsturen en bleven staan. Het werd ’s middags daardoor druk op de markt.

Welke maatregelen gaat de gemeente nemen ten aanzien van de drukte in het gebied van de Westerstraat?

Het mag niet zo zijn dat een groep, voornamelijk studenten begrijp ik uit het artikel van Het Parool, een deel van de stad gebruikt als feestterrein met als gevolg dat er maatregelen ­genomen kunnen gaan worden die niet de feestvierders maar de standhouders en klanten van de Noordermarkt treffen.

Als de gemeente er voor zou kiezen de Noordermarkt nu te sluiten in plaats van te handhaven hebben de feestvierders mazzel: zaterdag hoeven ze niet meer op straat te staan, op het marktplein is dan ­ruimte genoeg.

Mij rest dan een ander uitje, ik mag Tozo aanvragen.

Hierbij doe ik een beroep op degenen die zaterdagmiddag heerlijk geborreld hebben: blijf alsjeblieft thuis!

Zodra het kan, proost ik graag met jullie mee.

Annemieke de Haan (standhouder op de Noordermarkt), Hillegom

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden