Lezersbrief

‘Student, sta op voor kwaliteitsonderwijs’

Het is verantwoord om na de vakantie fysiek onderwijs te verzorgen in kleine klassen met ondersteunende digitale colleges, schrijft Pieter de Jong.

Pieter de Jong
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Momenteel krijgen studenten colleges op afstand vanwege het coronavirus. Door de 1,5 metermaatregel van het kabinet is de kans reëel dat deze lessen via Teams en Zoom na de vakantie worden voortgezet.

Digitaal kan echter niet de plek innemen van fysiek onderwijs, zoals studenten Ama Boahene en Joshua de Roos onlangs betoogden op Het Hoogste Woord. Fysiek onderwijs blijft noodzakelijk om iedereen bij de les te houden en complexe materie uit te leggen.

Eind jaren zestig kwamen studenten in Parijs en Amsterdam op voor beter onderwijs en de democratisering ervan. In 1969 bezetten zij het Maagdenhuis en dit herhaalde zich in 2015 toen het leenstelsel werd ingevoerd. Veel mensen zijn vergeten dat deze invoering gecompenseerd zou worden met een kwaliteitsimpuls op hogeschool en universiteit.

Meer docenten en kleinschaliger onderwijs was het idee. Oud-minister Bussemaker beloofde met haar strategische onderwijsagenda 4000 extra docenten. Anno 2020 beginnen eerstejaarsklassen nog steeds met dertig en is overwerk bij docenten eerder regel dan uitzondering.

Verder mogen we niet vergeten dat het economisch kapitaal van hogeropgeleiden onder druk staat. Ten eerste door het eerder genoemde leenstelsel, waardoor jongeren forse leningen afsluiten. Ten tweede verliezen zij nu als eerste hun bijbaan in café of restaurant. Zijn ze tenslotte afgestudeerd, dan dreigen onbetaalbare woningen, flexibele arbeidscontracten en onvolledige pensioenen.

Bovenstaande pleit ervoor om het hoger onderwijs in ieder geval voor eerstejaars volwaardig op te starten. Zij beginnen met hun studietijd en lopen daardoor risico op het gebied van hun mentale en sociale gezondheid. Het afstandsonderwijs vergroot de eenzaamheid en ondermijnt de opbouw van een sociaal netwerk. Daarentegen ondervinden jongeren lichamelijk weinig last van het virus.

Het is verantwoord om na de vakantie fysiek onderwijs te verzorgen in kleine klassen met ondersteunende digitale colleges. Kleine groepen zijn coronaproof en hiermee wordt de beloofde kwaliteitsimpuls ingelost. Maken het onderwijsministerie, hogescholen en universiteiten deze verbetering niet waar, dan is het evenals in 1969 en 2015 tijd om op te staan voor kwaliteitsonderwijs.

Pieter de Jong (docent filosofie Hogeschool Rotterdam), Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden