Patrick MeershoekBeeld Artur Krynicki

Strooigoed voor de betrokken burger

PlusPatrick Meershoek

Amsterdam is een prachtige stad, maar het kan natuurlijk altijd beter. De stadsdelen bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan burgers om plannen in stemming te brengen die de leefbaarheid in de buurt een zwieper in de goede richting kunnen geven. De plannen met de meeste steun worden in behandeling genomen.

De eerste oogst laat zich lezen als een verlanglijstje van een stad die houdt van een verzetje. Een winterschaatsbaan in het Mandelapark, een waterpretpark in de Sloterplas, een buitenzwembad in de Pijp. Veel voorstellen ook voor meer groen en minder verkeersdrukte.

In de categorie out of the box: een 5 meter hoog Mariabeeld op het Van Limburg Stirumplein, de verplaatsing van het Nationaal Monument op de Dam, een aparte dodenherdenking voor moslims en, briljant in zijn eenvoud, de komst van een terreurvrije ingang op het Centraal Station voor reizigers die vrezen voor een aanslag.

Een haalbare kaart leek een voorstel van Dennis van der Wal om meer groene trambanen in de stad aan te leggen. De binnenstadbewoner was onder de indruk van de groene trambaan bij de Hortus en diende ruim een jaar geleden een voorstel in. Kon dat niet op veel meer plekken? Goed voor het milieu, aantrekkelijk voor de bewoners.

Het voorstel belandde op het digitale platform met de naam De stem van Centrum. Van der Wal kreeg de meeste stemmen en zijn plan werd daarna ook omarmd door het stadsdeelbestuur. Op de website blikte de indiener tevreden terug op de besluitvorming. “Normaal vind ik politiek een hoop gekakel, maar hier zie ik echt iets gebeuren.”

Een jaar later heeft de indiener zijn mening herzien. Het jawoord van het stadsdeel betekende in de praktijk dat zijn plan voorzien van een paraaf werd doorgestuurd naar de verantwoordelijk wethouder. De wedstrijd om het winnende voorstel bleek uiteindelijk weinig meer dan een bezoek aan de wensput van de gedroomde stad.

Achteraf voelt Van der Wal zich in het ootje genomen. Bewoners worden door de stadsdelen uitgenodigd om met plannen te komen, maar over verreweg de meeste onderwerpen hebben de stadsdelen helemaal geen zeggenschap. Ja, over buurtborrels, bloembakken en ander klein strooigoed voor de betrokken burger.

Die staat trouwens ook niet echt te trappelen om mee te doen aan dit kleine participatiespel. Een blik op de uitgebrachte stemmen op de ingediende voorstellen leert dat er enkele uitschieters zijn van duizend steunbetuigingen, maar dat verreweg de meeste plannen het moeten doen met slechts enkele tientallen stemmen.

Wat dat betreft mag Dennis van der Wal niet mopperen met 126 medestanders voor zijn nieuwe voorstel: laten we elkaar niet in de maling nemen en stop met De stem van Centrum. Het plan haalde deze maand zowaar de meeste stemmen op internet en zal morgen worden besproken in de vergadering van de stadsdeelcommissie. Ontzettend benieuwd hoe dat afloopt.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool en schrijft elke woensdag een column. Lees alle columns hier terug.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden