Lezersbrief

'Streel, kus, bemin, en tong elkaar ordinair'

In het toch wel liberale Amsterdam (kijkt u even mee met de verkiezingsuitslagen) wordt te weinig op straat getongd, schrijft Paroollezer Jesse Moes.

Het Parool
Jesse Moes: 'Ze zeggen dat we normaal moeten doen, openbaar liefhebben valt niet in dat kader' Beeld ANP
Jesse Moes: 'Ze zeggen dat we normaal moeten doen, openbaar liefhebben valt niet in dat kader'Beeld ANP

Terwijl tortelduiven op de Dam en madeliefjes in het Vondelpark elkaar met kilo's feromonen bestuiven, houden de preutse Adam en Eva het bij een schappelijke handdruk. Drie zoenen op de wang als je geluk hebt, een openbare kus op de mond als je net ontmaagd bent. Het lijkt of we ons schamen voor de liefde.

Klik. De verliefde camera van Ed van der Elsken heeft anno 2017 ineens een nette afwijking en maakt enkel nog kaarsrechte compositiefoto's. De rauwe randjes versleten, de rolletjes overbelicht. Zijn roze bubbel wordt overschaduwd door de harde wereld van normen en waarden.

Bang voor de mening van anderen houden we ons aan deze sociale conventies, terwijl liefde júíst hetgeen is wat niet ingekaderd kan worden. Niet ingekaderd mág worden.

Het is een van de weinige pure emoties in een wereld van fake news, fake reality en digital love. Laten we deze bedreigde emotie alsjeblieft niet ­laten uitsterven.

Ze zeggen dat het ordinair is, dat je niet zo opgevoed bent en dat je ouders wel trots zullen zijn. Ze zeggen dat kleuters elkaar niet meer mogen kussen. Bang dat Fientje haar mond brandt aan dat andere meisje uit groep drie.

Ze zeggen dat we normaal moeten doen, openbaar liefhebben valt niet in dat kader. Openbaar liefhebben wordt verafschuwd door de normale man, die je doodstaart met blikken van jaloezie.

Maar Amsterdam heeft nooit in de aktetas van de normale man gepast. Streel, kus, bemin - en tong elkaar ­ordinair in steegjes. Verklaar de liefde op stadsterrassen en tussen de grachten door. Fiets hand in hand, knuffel elkaar de hele pontvaart lang en laat elkaar pas los als het schip is gezonken.

Geef je beste vriend een kus op zijn mond en zeg dat je van hem houdt, bel je vader op en verras je moeder met een boeket vol madeliefjes. Spreek af op de Dam en laat Chinezen je liefde voor eeuwig vastleggen; maak van de betonnen stad weer een roze wolk.

Wees trots op de stad waar alles mag, wees nog trotser op je geliefde. Laten we met z'n allen een stilzwijgend statement maken door meer openbaar te tongen. Laat de tortelduiven en madelieven jaloers zijn, het is lente. De natuur is verliefd, nu haar vernietiger nog.
Jesse Moes, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden