Opinie

'Stop sexting? Nee, stop het doorsturen'

Sexting zelf is het probleem niet, betoogt Marianne Cense in reactie op de politiewaarschuwing aan jongeren. De dubbele seksuele moraal moet op de schop.

Marianne Cense
In plaats van jongeren te waarschuwen voor te verleidelijk gedrag, moet het gaan over de grenzen van wat iemand een ander mag aandoen, aldus Marianne Cense Beeld  ANP¿Xtra
In plaats van jongeren te waarschuwen voor te verleidelijk gedrag, moet het gaan over de grenzen van wat iemand een ander mag aandoen, aldus Marianne CenseBeeld ANP¿Xtra

De politie riep jongeren afgelopen week op om te stoppen met sexting, dus om geen blootfoto's te versturen, om het risico op doorsturen en chantage tegen te gaan.

Zo op het eerste gezicht een goedbedoeld en verstandig advies, net als 's nachts niet alleen door een donker park fietsen, geen al te korte rokjes dragen, oppassen wie je binnenlaat, geen drankjes aannemen en niet te uitdagend glimlachen naar onbekenden.

Voor je eigen veiligheid. Maar wat geven we met deze boodschappen nog meer door aan jongeren en aan meisjes in het bijzonder? Dat meisjes kwetsbaar zijn. Dat mannen en seks gevaarlijk zijn. En dat jij er verantwoordelijk voor bent dat het niet fout gaat. Dus ook dat je schuldig bent als het wel fout gaat; blaming the victim.

Sexuele ontdekkingstocht
Jongeren anno 2018 doen een deel van hun seksuele ontdekkingstocht online. Ze kijken naar elkaar op sociale media, vergelijken, daten, flirten en ja, sexten. Jongeren zijn daarin zeker niet naïef. In mijn laatste onderzoek (maart 2018) sprak ik jongeren over het verschuiven van de leeftijd van de eerste keer seks naar een jaar later.

Het ging al snel over wat ze allemaal online deden, en wat ze bewust niet deden. De meeste jongeren waren zich zeer bewust van de risico's van reputatieschade en waren bang om fouten te maken. Maar soms wil je je geliefde verleiden en vertrouwen. Niks mis mee, lijkt mij.

Natuurlijk heeft de politie gelijk dat er veel leed voortkomt uit het versturen van bloot­foto's. Wat kunnen we daar dan wel aan doen? Ik heb geen quick fix, maar wel twee sporen die een sociale verandering kunnen brengen waardoor jongeren minder worden geschaad.

Waarom is het zo erg dat er een blootfoto van je uitlekt? Omdat er hard wordt geoordeeld. Meisjes krijgen te horen dat ze een slet zijn, goedkoop, gemakkelijk. De dubbele seksuele moraal, waardoor vrouwen moeten oppassen dat ze binnen de nauwe lijntjes blijven van sexy maar niet seksueel, die moet op de schop. Dan zal iemand minder gechanteerd worden, en minder beschadigd.

Hard oordeel
Het probleem van blootfoto's is niet dat ze verstuurd worden, in vertrouwen, naar een geliefde of als avontuur. Het probleem is wat er daarna mee gebeurt. Door ex-geliefden, door klasgenoten die willen scoren bij vrienden of door onbekende hackers. Die laatste groep moet door de politie worden aangepakt. De ­andere groepen kunnen we ook in preventie goed benaderen.

Door in seksuele vorming meer aandacht te besteden aan seksuele moraal kunnen we met jongeren onderling een stap voorwaarts zetten in hoe je met elkaar omgaat. Het doorsturen van blootfoto's beschadigt het vertrouwen in elkaar.

Daar zijn jongeren erg gevoelig voor, gezien het harde oordeel dat ze vaak hebben over vreemdgaan. Waarom zou de norm dat je elkaar trouw bent, dat je elkaar respecteert, niet kunnen gaan gelden voor het delen van een blootfoto - ook van je ex of van iemand waar je een avontuur mee bent aangegaan?

Kort rokje
Dus ja, laten we duidelijk zijn over grenzen. Niet de grenzen van hoe kwetsbaar iemand mag zijn, maar de grenzen van wat iemand een ander mag aandoen. Ook al draagt een meisje een kort rokje, glimlacht ze naar een vreemde of stuurt ze een blootfoto - daarmee vraagt zij nog steeds nergens om.

Programmamanager seksuele vorming bij Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit. Beeld Merijn Soeters
Programmamanager seksuele vorming bij Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.Beeld Merijn Soeters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden