Opinie

'Stop met selectieve verontwaardiging over vluchtelingendebat'

Het lijkt of de hele bestuurlijke klasse met stomheid is geslagen bij zo veel botheid in het vluchtelingendebat, schrijft Marcel Duyvestijn vandaag op de opiniepagina van Het Parool. 'Neem nou eens de leiding!'

Marcel Duyvestijn
De inspraakavond over de opvang van asielzoekers vorige week in het West-Brabantse Steenbergen. Beeld EPA
De inspraakavond over de opvang van asielzoekers vorige week in het West-Brabantse Steenbergen.Beeld EPA

De hele politiek was onthutst. Vanwege de spreekkoren, de brandstichtingen en de kogelbrieven. En dus klommen de fractievoorzitters gezamenlijk in de pen. Maar als je hun brief leest, blijft er iets achter wat hol klinkt. Het is obligate verontwaardiging.

Want als je je richt tegen die neonazi's, waarom zet je dan zo'n brief in de Volkskrant? Alsof dit soort randdebielen sowieso een krant leest. Maar als er toch iemand tussen zit die kan lezen, zou hij dan denken: O jee, ik heb ze boos gemaakt, ik zal even excuses maken aan Jesse Klaver en zijn vrienden? Nee.

Zo'n brief is alleen bedoeld om wat selectieve verontwaardiging over de weldenkende mensen uit te strooien. Kijk ons eens bezorgd zijn. Wat die fractievoorzitters vooral tentoonspreiden, is wereldvreemdheid. Gisteren kreeg ook koning Willem Alexander opdracht zich zorgen te maken over de verruwing van het debat. Hij deed dat tussen allerlei Chinese staatsbanketten door. Ik kan me vergissen, maar ik had niet het idee dat hij meende wat hij moest zeggen.

Zou het niet goed zijn als de koning in eigen persoon zo'n inspraakavond bezoekt? Dat hij daar ook het woord voert? Dat hij daar zegt dat hij walgt van dit soort idioten? Het is misschien wat veel gevraagd. Maar ik zie niet in waarom al die nette politici daar niet staan waar het gebeurt. Ze laten het debat sowieso over aan de uitersten.

Ik geef toe, het is ook moeilijk. Er is op YouTube een filmpje van de jonge Eberhard van der Laan die op een bijeenkomst, ergens in de jaren negentig, voor zakkenvuller wordt uitgemaakt. En dat moet je dus niet tegen Eberhard zeggen. 'Hoezo zakkenvuller?' schreeuwt hij terug. 'Ik heb de hele dag gewerkt op mijn kantoor en sta me hier nu 's avonds in te zetten voor de stad. Wat heb jij eigenlijk gedaan vandaag?'

Je moet het kunnen. Maar ook als je dat niet kunt, kun je nog altijd aanwezig zijn. Rutte zei dat hij elk uur met Klaas Dijkhoff belt. Interessant. Maar als het land in rep en roer is, ga dan eens kijken waar mensen worden opgevangen en ga eens luisteren wat mensen daar tegenin brengen. Neem verdomme de leiding. En als ze dan scanderen dat er een piemel in moet, beaam dat dan. Zeg: ik ben de lul en ga er nu hard in.

Maar het is niet alleen Rutte. Het lijkt wel alsof de hele bestuurlijke klasse met stomheid geslagen is door zo veel botheid. Ook in Steenbergen, waar de hooligans vrijuit mochten schreeuwen, zaten de lokale politici er braaf naar te kijken en te luisteren.

Amicaal doen met een grote fascist
Bij Jeroen Pauw mocht de extreem-rechtse Constant Kusters zelfs gezellig meebabbelen over de vluchtelingenstroom. Hij mocht in gesprek met Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem. Er werd gelachen. Bernt sloeg de grootste fascist van Nederland nog net niet amicaal op diens schouders. Maar waarom vroeg de burgemeester niet waarom ze zo'n idioot sowieso een podium geven?

Duidelijkheid geven is ook niet makkelijk. Het kabinet doet er alles aan om net te doen alsof ze ineens voor de deur stonden, die vluchtelingen. Ook verbloemen ze niet dat ze geen idee hebben hoe het verder moet. De wereld staat in brand, mensen sterven of vluchten, en onze leiders kijken er met een glazige blik naar.

Bestuurlijke klasse is met zichzelf bezig
Het klinkt hard, maar ik krijg het gevoel dat de bestuurlijke klasse vooral met zichzelf bezig is. Ze denken in peilingen. Daarom zeggen ze iets over een 'sobere opvang' en laten ze de grondwet in het Arabisch vertalen.

Ze bekommeren zich in elk geval niet om de vluchtelingen, maar ook de mensen die bezwaar aantekenen, hebben ze niks te melden. Dat is verdrietig.

Het zou mij al helpen als ze alleen al toegeven dat ze ook niet weten hoe het verder moet. Maar hoe dan ook: kom uit je kaasstolp, dompel je onder in het land en leid het debat. En niet het debat bij Pauw of in het (nep)parlement, maar daar waar mensen tegenover elkaar staan.

Reageren op dit opiniestuk? Dat kan. Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen.

null Beeld /
Beeld /

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden