'Stop met roepen en stel de stad in dienst van het onderwijs'

Zonder goed onderwijs komen we er niet, zo veel is duidelijk. Maar is er wel een silver bullet, vragen Marco Dekker, directeur van de A. Bekemaschool en Eva Vesseur, oprichter van Het Educatie Bureau zich af. 'Stop met roepen.'

Een leerlinge op de eerste Steve Jobs-school van Nederland. Beeld anp
Een leerlinge op de eerste Steve Jobs-school van Nederland.Beeld anp

Al enige tijd is het de hit op verjaardagen, tijdens vergaderingen en op het terras: het onderwijs. Een van die onderwerpen waar Jan en alleman wat over te zeggen heeft. Bijna iedereen heeft op school gezeten.

Sommigen zijn professioneel of als ouder, buurvrouw, vriend of tante betrokken. Eigenlijk is iedereen wel zo'n beetje onderwijsexpert, als je de kritiek beluistert. En veel van die stuurlui staan aan wal. Borrelpraat.

Beetje veel
Er moeten meer meesters voor de klas, meer iPads in de klas, kleuters moeten leren programmeren, filosofie moet verankerd worden en kunst evenzeer, maar de kinderen moeten ook voldoende buitenspelen en zwerfafval opruimen. Het is een beetje veel wat kinderen allemaal moeten. Het ruikt naar preken voor eigen parochie. Onderwijs is de oplossing van elk probleem en verantwoordelijk voor alles wat beter kan.

Zonder goed onderwijs komen we er niet, zo veel is duidelijk. Maar is er wel een silver bullet?

Grootschalige onderwijsinnovatie blijft uit. Den Haag is ver weg en schoolbesturen missen de kennis en de slagkracht om echt te innoveren. Het is een hele opgave om relevant en toekomstgericht onderwijs te maken dat aansluit bij de dynamiek van deze tijd, met die roeptoeters buiten en in de politiek, commerciële markten en eigenwijze ouders op je nek.

Dienstbaar
Wat een school werkelijk nodig heeft, is dat al die potentiële partners van het onderwijs zich dienstbaar opstellen. Edith Hooge, hoogleraar boards and governance in education, schreef in 2008 al: 'De bijdragen [van scholen aan de ontwikkeling van kinderen] zijn het meest effectief wanneer zij plaatsvinden in samenhang en afstemming met andere partijen.'

Adviezen en onderzoeken over andere cultuur- en muziekeducatie hebben dit onderstreept. In Amsterdam deed wethouder Carolien Gehrels een verwoede poging hierin verandering te brengen, maar het is zeer de vraag of haar aanpak zich uiteindelijk terugbetaalt.

Blijft het bij borrelpraat, geroep in de woestijn van wetenschappers en gezaghebbende adviesorganen, en is het wachten op de volgende Heintje Davids die adviseert dit nu toch echt aan te pakken? Of gaat er werkelijk wat gebeuren?

Vleugje vertrouwen
Stop met roepen. Flip the system, zoom in op de vraag, geef een school de middelen, en geef onderwijzers de ruimte - en faciliteer structurele samenwerking en verbindingen. Geef het onderwijs kunst, onderzoek, geld en denkkracht om de Amsterdamse grootstedelijke dynamiek optimaal in te kunnen zetten op school en ervan te leren. Het onderwijs is weliswaar geen markt, maar erin investeren en wat controle uit handen geven plus een vleugje vertrouwen is een goed recept voor een wezenlijke return on investment op termijn.

Stel de stad in dienst van het onderwijs en er ontstaat ruimte voor experiment, creativiteit, ruimdenkendheid en vernieuwing. Zie het als een investering in de toekomst. Begin in 2015: in 2032 pluk je er de vruchten van.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan. Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden