Massih Hutak. Beeld Artur Krynicki
Massih Hutak.Beeld Artur Krynicki

Stemmen doe je op een vrouw van kleur

PlusMassih Hutak

Over ongeveer drie weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Het doet me goed om te zien hoeveel initiatieven worden gestart om specifiek ­jongeren naar de stembus te krijgen.

Allereerst is er natuurlijk de campagne Stem Op Een Vrouw, die helder en toegankelijk uitlegt waarom het belangrijk is dat er meer vrouwen in onze politiek komen. Zij geven één van de beste adviezen die ik heb gehoord over het zogenaamd strategische stemmen: geen enkele partij kan jou volledig vertegenwoordigen, maar een persoon op de kieslijst van een partij kan dat wel. Stem dus vanuit je hart op een persoon, liefst een vrouw, die het beste bij jou past. Bovendien leggen zij uit waarom het verstandig is om op een vrouw te stemmen die lager op de kieslijst staat, om zo de betreffende persoon via voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer te krijgen.

Een ander initiatief dat ik de laatste tijd voorbij zag komen, is AfroNLstemt. Hun doelstelling: meer afro-Nederlanders in de Tweede Kamer en meer afro-Nederlanders naar de stembus. Een lelijk feit: er zit op dit moment niet één zwarte Nederlander in de Tweede Kamer. Oftewel: onze volksvertegenwoordiging is helemaal geen vertegenwoordiging van het volk. AfroNLstemt heeft onderzocht dat er dit jaar 32 verkies­bare afro-Nederlandse politici zijn bij 7 erkende partijen. Hier zitten onder anderen Sylvana Simons van Bij1, Don Ceder van ChristenUnie, Habtamu de Hoop van PvdA, Isaura Carrilho van Denk, Raoul Boucke van D66 en Elsa van de Loo van Nida tussen. Zij staan allemaal hoog op de kieslijsten en zouden in principe met elkaar kunnen ­zorgen voor een grote binnenstroom van een groep die bijdraagt aan essentiële representatie in de Tweede Kamer.

Zelf pleit ik er erg voor om ter oriëntatie van de verkiezingen niet alleen partijprogramma’s te lezen, maar ook te kijken naar wat de zittende partijen zelf stemmen. In campagnetijd belooft iedereen van alles en het is ook wat waard om te weten wat de ambities en principes van een partij zijn. Tegelijkertijd zegt het eigen stemgedrag in de Tweede Kamer van de huidige partijen veel meer over hoe ze er écht instaan bij bepaalde onderwerpen. Zo zijn er partijen die in campagnetijd zeggen meer sociale woningbouw te willen en meer geld voor de zorg en het onderwijs, terwijl ze bij moties die daarover worden ingediend consequent tegen stemmen. Het initiatief MotieMeter biedt van elke ingediende motie een simpel en begrijpelijk overzicht over hoe er gestemd is per partij. Daarnaast heeft de Volkskrant op de website een zogeheten Stemchecker (dus geen stemwijzer), die je aan de hand van stellingen matcht aan het stemgedrag van politieke partijen in plaats van aan hun beloften.

Ga dus stemmen op 17 maart en stem op een vrouw van kleur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden