Opinie

'Stel lege panden voor maatschappelijke initiatieven ter beschikking'

Geef leegstaande gemeentepanden aan startende ondernemers, kunstenaars, sporters, ouderen en al die anderen die ruimte nodig hebben, bepleit Simon van Dommelen van 'Leegstand Oplossers Amsterdam' op de opiniepagina van Het Parool.

Simon van Dommelen
Broedplaats 'Lola Luid' Beeld Joris van Gennip
Broedplaats 'Lola Luid'Beeld Joris van Gennip

Vlak voor de verkiezingen in maart 2014 organiseerden de 'Leegstand Oplossers' een vruchtbare bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over het leegstandsbeleid in deze stad. Tijdens het debat met kandidaat-raadsleden van bijna alle partijen was iedereen het erover eens dat met leegstaand gemeentelijk vastgoed meer gedaan kan worden. Verschillende partijen pakten dit op, (oud-)raadslid Michiel Mulder diende een raadsvoorstel in en recentelijk stelde Bart Vink van D66 hierover vragen in de gemeenteraad.

De korte geschiedenis van het eerste pand dat we dankzij 'Bureau Broedplaatsen' onder onze hoede hebben genomen maakt al duidelijk dat er veel mogelijk is met leegstaande panden. Het voormalige Westburg College nabij station Lelylaan, waarvoor we een bruikleenovereenkomst van een jaar hebben getekend, is in korte tijd getransformeerd tot een levendige werk- en ontmoetingsplek voor startups en initiatieven uit de buurt onder de titel 'Lola Luid'.

Wal en schip
Met vijf netwerkorganisaties zijn we in staat geweest het pand binnen twee maanden volledig te vullen met 46 jonge ondernemers, van net afgestudeerde creatieven tot startende foodbedrijfjes, kleine winkeltjes en een lunchroom. Allemaal starters die tussen wal en schip vallen, omdat ze nog niet voldoende omzet draaien om de huur van een normale broedplaats of kantoorpand op te brengen.

De kwartiermakers zijn twee ondernemende buurtbewoners die weten wat er speelt en het lokale netwerk en publiek kunnen aanspreken. Zo heeft de lokale Marokkaanse fietsenmaker er een plek kunnen vinden en organiseren buurtbewoners er activiteiten. Er spelen weer kinderen in het gymlokaal.

Door de samenwerking in het pand krijgen de ondernemers meer opdrachten en neemt de omzet toe. Zo prijzen de twee foodondernemers, 'Lepelboom' en 'Gebroeders De Wolf', elkaars producten aan bij hun klanten. Dit laatste bedrijfje heeft zijn omzet sinds de vestiging vertienvoudigd. Ondertussen organiseren de kantoren in de omgeving hun netwerkborrels bij ons in het pand, met allerlei nieuwe dwarsverbanden tot gevolg.

Waardestijging
Dit pand stond langdurig leeg doordat de gebiedsontwikkeling rond station Lelylaan de afgelopen jaren niet van de grond is gekomen. Zo bleek het ontwikkelen van een woningbouwplan op deze kavel veel meer tijd te kosten. Wij zitten er nu een paar maanden en vorige week kwam de eigenaar van het naastgelegen kantoorgebouw bij ons langs om te vertellen dat hij dankzij dit initiatief hoop heeft gekregen dat hij zijn leegstaande kantoorruimtes op korte termijn weer kan verhuren. Binnenkort kunnen wij aantonen dat dit initiatief leidt tot waardestijging, bijdraagt aan het vlottrekken van de gebiedsontwikkeling en daarmee voor extra inkomsten voor de gemeente zorgt.

Maar binnen afzienbare termijn loopt ons jaarcontract af. We schrikken niet van tijdelijkheid, maar zouden het interessant vinden als breder wordt gekeken naar de wijze waarop gemeentelijk vastgoed in de markt wordt gezet. Want diezelfde markt wordt nu door ons geopend.

Wij hebben in zeer korte tijd laten zien dat een andere aanpak van het leegstaande gemeentelijke vastgoed tot bijzondere resultaten kan leiden, met een maximaal economisch en maatschappelijk rendement voor gebouw en omgeving. De vraag is nu of de gemeente bereid is dit initiatief een vervolg te geven bij andere leegstaande panden.

Mobilisatie
De meeste fracties in de gemeenteraad zien dat wel zitten en ook wethouder Pieter Litjens ziet mogelijkheden. Nu is het moment om meer lege panden voor maatschappelijke initiatieven ter beschikking te stellen. De gemeente moet een verantwoord vastgoed- en leegstandbeleid voeren, waarmee maatschappelijke en economische belangen worden gediend, en zo het goede voorbeeld geven aan andere vastgoedeigenaren.

Wij kunnen honderden bevlogen ondernemers en inwoners in de stad mobiliseren om daar samen met hen invulling aan te geven.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Simon van Dommelen Beeld Het Parool/Guido van Echteld
Simon van DommelenBeeld Het Parool/Guido van Echteld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden