Lezersbrief

'Stel garage Boerenwetering alleen open voor bewoners'

Volgens Mareike Koster en Bouwe Olij van het Comité Boerenweteringbuurtgarage moet de gemeente niet afwijken van de oorspronkelijke plannen voor de garage. 'Pas dan ontstaat er echt ruimte om de buurt mooier, veiliger en groener in te richten.'

Het Parool
De plek waar de garage wordt gebouwd Beeld Marc Kruyswijk
De plek waar de garage wordt gebouwdBeeld Marc Kruyswijk

De Boerenweteringbuurtgarage wordt een van de grootste en duurste bewonersgarages van de stad. Goed voor 600 plaatsen à raison van zo'n 70.000 euro per stuk. In de jarenlange discussie over de garage is er steeds één constante geweest: de garage is bedoeld als bewonersgarage, waardoor parkeerplaatsen op straat opgeheven kunnen worden.

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat er net zo veel plaatsen van straat zouden gaan als er in de garage bijkwamen; 600 parkeerplaatsen minder op straat. Maar onder druk van de VVD en D66 is later besloten slechts 275 plaatsen op straat op te heffen.

Daarmee werd de ruimte die vrij zou komen om in de smalle straten van De Pijp de stoepen te verbreden, fietsenrekken te plaatsen, speelplekjes te maken en bomen te planten meer dan gehalveerd.

Onlangs heeft het bestuur van stadsdeel Zuid besloten de buurtgarage de naam Albert Cuypgarage te geven. Dat klinkt onschuldig, maar volgens ons gaat van deze naam een volstrekt verkeerd signaal uit. De bezoekers van de Albert Cuypmarkt kunnen hierdoor het idee krijgen dat zij voortaan hun auto in de garage kwijt kunnen.

Leefbaarheid
In alle discussies de afgelopen jaren is er door het stadsdeel steeds benadrukt dat de garage een bewonersgarage is waar hooguit 90 plaatsen (15 procent) beschikbaar zijn voor kort parkerende bezoekers.

Het zou mooi zijn als de Boerenweteringbuurtgarage straks echt leidt tot een verbetering van de leefbaarheid van de Frans Halsbuurt. Wij roepen daarom stadsdeel, college van burgemeester en wethouders en gemeenteraad op te besluiten de buurtgarage alleen open te stellen voor de bewoners.

Tevens vragen wij het gemeentebestuur te besluiten het oorspronkelijke plan uit te voeren en dus net zo veel parkeerplaatsen op straat op te heffen als er in de garage bijkomen. Pas dan ontstaat er echt ruimte om de buurt beter, mooier, veiliger, groener en toegankelijker in te richten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden