Lezersbrieven

'Stedelijk is speeltje geworden van de rich and famous'

Beatrix Ruf had een cirkeltje van belanghebbenden om zich heen verzameld, schrijft kunstenaar Ralph Posset. Ook andere lezers reageren op haar aftreden.

Het Parool
Beatrix Ruf in 2014, vlak na haar aantreden als directeur van het Stedelijk Museum. Beeld Inge van Mill/ANP
Beatrix Ruf in 2014, vlak na haar aantreden als directeur van het Stedelijk Museum.Beeld Inge van Mill/ANP

Gestileerde grafkist

Het is stuitend om te zien hoe het Stedelijk Museum zich na alle publicaties van de afgelopen weken nog steeds in het slachtofferschap wentelt. Niemand uit de badkuip (of is het een gestileerde grafkist die symbool staat voor de kamikazevlucht die het Stedelijk al tientallen jaren maakt?) is zich van enige schuld bewust.

Het is allemaal de schuld van de boze buitenwereld dat directeur Beatrix Ruf moet opstappen. Beeldvorming speelt haar parten en sowieso haat iedereen de kunsten en Barbertje moet nu hangen.

De raad van toezicht vindt dat Ruf slachtoffer is van 'schijn en perceptie'. Kortom, niets aan de hand. Er is een parallel universum waar niets is wat het lijkt.

Nou klopt dat op zich wel. De vraag is alleen: waar bevindt zich dit parallelle universum?

In de hoofden van de tientallen belanghebbenden die zich op allerlei manieren hebben verrijkt door het beleid dat Ruf voerde bij het Stedelijk Museum?

Of bij de 17 miljoen andere Nederlanders die met open monden hebben kennisgenomen van de bestuurlijk janboel en het verregaande nepotisme dat zich bij het Stedelijk afspeelt?

De vriendjes en mededaders van Ruf zullen bij hoog en laag het laatste blijven verkondigen. Want zij verschuilen zich achter hun flinterdunne mantra: de kunstenaars staan achter ons. Bullshit. De waarheid zou zijn: onze kunstenaars staan achter ons.

En dat is precies waar het fout ging. Ruf heeft een cirkeltje van belanghebbenden om zich heen verzameld die elkaar veren in het achterste steken. En ja, die staan allemaal achter het beleid van het Stedelijk.

Dat de veren stinken, nemen ze op de koop toe. Ze hebben allemaal te veel te winnen, en nog meer te verliezen.

Het Stedelijk is een speeltje geworden van de rich and famous in de kunst. In alle lagen van het museum zitten de vriendjes van Ruf die hun eigen collectie de afgelopen jaren in waarde hebben zien toenemen omdat zij verzamelden wat het museum toonde. Feitelijk is het handelen met voorkennis.

Het is dan ook te hopen dat alle bestuurders van het museum hun taken neerleggen. Ze hebben niet alleen gefaald, ze hebben zich verrijkt aan een instituut dat het algemeen nut moet dienen.

Als de bezem niet rigoureus door alle bestuurslagen van het museum wordt gehaald, zal een volgende directeur bij voorbaat beginnen aan een mission impossible.

Ralph Posset, Den Bosch

Parttime directeur

Verbazing maakte plaats voor verbijstering toen ik in Het Parool las dat de vorstelijk betaalde directeur van het Stedelijk Museum schijnbaar voldoende tijd over had voor 20 nevenfuncties en het runnen van een kunstadviesbedrijf. Laten we dankbaar zijn dat er journalisten zijn die dit soort misstanden signaleren.

Kan mij voorstellen dat er besloten wordt naar een parttime directeur uit te zien. Ook de gemeentelijke subsidies kunnen zo, uitgaande van een halvedagenbaan, met zo'n 100.000 euro verminderd worden.

Aart Stijntjes, Diemen

Vlaggenschip

Amsterdam is de welvarende hoofdstad van Nederland. En zoals bekend is dat welvaren onder andere te danken aan een aantal culturele vlaggenschepen. Het Stedelijk Museum is een van die vlaggenschepen en dat schept verplichtingen.

Een daarvan is dat de 'governance' binnen de organisatie in orde is. In gewoon Nederlands: dat zowel bestuur en directievoering als het toezicht daarop perfect functioneren.

Maandag is de directeur van het Stedelijk opgestapt, kennelijk omdat zij inzag formeel fout te hebben geopereerd. De raad van toezicht begrijpt nog niet precies wat er aan de hand is en spreekt nog van mogelijke 'schijn en perceptie'.

Daarom zal, zo meldt men in een persbericht, een externe, onafhankelijke expert op het gebied van governance gaan onderzoeken wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd.

Deze expert zal daarover rapporteren en eventueel ook adviseren over verbeteringen. Bij dit onderzoek wordt ook een expert op het gebied van beloningsregels, tevens hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, ingezet.

Ik zeg het niet graag, maar hier gaan de komende tijd klauwen vol gemeenschapsgeld naar een situatie, gecreëerd door een op zijn zachtst gezegd onzorgvuldige directie en een raad van toezicht die zevenkoppig heeft zitten slapen. Dat is meer dan triest.

Maarten Kloos, Amsterdam

Lees verder: Beatrix Ruf, opzienbarend én omstreden bij het Stedelijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden