PlusColumn

Staren naar de tijdelijke buurman

Thomas Acda
Thomas Acda Beeld Wolff
Thomas AcdaBeeld Wolff

Ik lig wakker. Elke keer hetzelfde gedonder. Jetlag. Kan de KLM daar nou niet iets op vinden? Ze liggen toch niet de héle dag met de Air Francen in de clinch? Ik vlieg alleen maar met Nederlandsche Waar.

Als ik ten onder ga wil ik het wel kunnen verstaan, en ik vermoed dat ik mijn eventuele teloorgang niet in al die ­gezellige opleespogingen te horen krijg die normaal door de slechte intercom knerpen.

Als er nu om te beginnen eens iets meer ruimte kwam? Zodat bij lange vluchten mijn bloedsomloop niet al bij de tweede film symbiotisch is samengesmolten met de persoonsmensgelijke naast mij. Die ­gedeelde bloedsomloop is geen enkel probleem zolang we allebei tv kijken, maar wel zodra hij/zij/het opstaat om te gaan plassen.

De helft van mijn bloed vertrekt. En de andere helft - die ineens weer tot ­leven komt ondanks het feit dat ik mijn ­benen in mijn nek moet leggen om iemand te laten passeren - zorgt ervoor dat ik voorlopig níét naar de wc kan.

Niet dat ik er niet langs mag, sommigen reisgezellen vinden zo'n spontane erectie maar wat ­gezellig, ik pas eenvoudig niet meer in het hokje waar dat campingtoiletje is neergezet. Voor klein bepikten is vliegen dus wel weer een enorme ego-boost.

Dit alles bedenk ik terwijl ik slapeloos sta te turen naar de buurman aan de overkant van de gracht. Ik kan hem niet gender­neutraal maken, sorry. Door zijn op en neer bewegende hand kan ik me niet aan de ooit door de schepping gemaakte sekse-keuze onttrekken.

Misschien is dit een mooi moment om te melden dat het niet mijn gewoonte is om over erecties te schrijven hier. Wel in romans. Ik schrijf over wat ik weet en ik heb er nogal wat. Maar nooit in de krant. Ter info.

De buurman is geen slechte slaper. De buurman is tijdelijk. Bijna alle buren zijn dat. De hele gracht is ver-airbnb'd. Amsterdam is te huur tegenwoordig. Buurman is vakantieganger en mag dus zelf bepalen tot hoe laat hij wil lezen. Lekker in 'zijn' luie stoel, met sloffen en vest en erectie. Voor het raam.

Ineens wil ik weten welk boek hij leest. Ik pak de verrekijker en haal buurman dichterbij. Ik zit te laag. Iets harigs kijkt me woedend met een oog aan. Ik schrik op en kijk de man nu wel recht in zijn gezicht. 40 keer vergroot. Hij tuurt terug. Dan springt de airbij gehuurde kat van zijn schoot.

Ik duik weg. Buurman moet niet het verkeerde idee hebben. Dat ik hem bespioneer. Waar is mijn bril? Kan ik ook lezen.

Thomas Acda (1967) is zanger en acteur. Voor Het Parool beschrijft hij wekelijks zijn observaties van 'de' Amsterdammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden